Cu fiecare zi care trece ies la iveală detalii care relevă nu numai coșmarul prin care a trecut Alexandra, ultima victimă a criminalului din Caracal, ci întreg putregaiul din sistemul care ar fi trebuit să o salveze și care ar trebui să salveze, de altfel, pe oricine aflat într-o situație limită. După detaliile cutremurătoare legate de acest caz, informațiile apărute în ultimele zile ar trebui să îngrozească orice om conștient că, în orice clipă, r putea avea o urgență în care să fie condamnat de neputința autorităţilor. Cele mai noi date au fost aduse la suprafață de polițistul care a preluat apelul Alexandrei, ele fiind confirmate de însuși ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor.

 

Polițistul care a răspuns la apelul Alexandrei a dezvăluit într-un interviu acordat pentru Antena 3 cum funcționează sistemul, arătând că, un singur om, care efectuează ture de 24 de ore, trebuie să gestioneze toate apelurile care ajung în dispeceratul Poliției, la Slatina,în condițiile în care timpul de răspuns este de maxim 9 secunde, chiar dacă, simultan, există mai multe solicitări, indiferent de gravitatea cazurilor.

Practic, polițistul aflat la capătul firului este obligat de sistem ca, în momentul în care primește un alt apel (iar solicitările vin pe bandă rulantă, având în vedere aria mare acoperită) să încheie conversația în care se află în câteva clipe, oricât de disperată ar fi situația apelantului.

"Apelul de la orice apelant din țară e preluat de STS. După ce strâng câteva date preliminare, apelul ni se trimite nouă prin aplicația asta care este în vigoare și funcționează. După care și noi, la rândul nostru, în limita timpului disponibil... De ce zic timp disponibil? Pentru că apelurile vin unul după altul. Nu există, să zicem, avem liber o oră și putem sta de vorbă cu apelantul cât dorim din acest timp. Nu. Timpul este limitat. În momentul în care apare un alt apel, noi trebuie să răspundem la acel apel în 9 secunde. Cam în atât timp trebuie să luăm contact cu acel apelant. Și când cu cel anterior nu am terminat, încercăm, nu să terminăm discuția, dar să strângem discuția să răspundem și la celălalt apel, în timpul cât mai util pentru că nu cunoaștem dacă apelantul care așteaptă pe linie, nu cunoaștem ce urgență este acolo. (...)Sunt pe niște culori acolo, exact ca la un semafor: apare verde, galben și după aia roșu. Când a apărut roșu, noi trebuie să contactăm acea persoană. Sunt cam 9 secunde. 9 secunde este timpul ăsta în care am putea să vorbim cu apelantul care este în contact. Dacă în 9 secunde n-am preluat... Câteodată mai depășește, dar atunci noi trebuie să limităm discuția asta cu cel cu care suntem în contact. Trebuie să obținem date prețioase, să reușim tot în același mod să comunicăm la cei din teritoriu și după aia să preluăm apelul ăsta care e în așteptare. Vă dați seama că sub această presiune noi trebuie să și discutăm, să și transmitem, să și luăm acest apel de urgență.(...) Mi-a menționat treaba cu digu' și mi-a zis și ceva de Bold. Am văzut că am fost învinovățit că nu știu Boldul din Caracal. Dar noi nu știm orașele decât ca configurație, ca zonă, dar cartiere sau zone mărginașe, nu avem idee. Doar cei care se află în teritoriu acolo, polițiștii care se află în zona de competență. (...)Apăruse un alt apel, dar asta e către finalul discuției, acel apel care apăruse. Cât am putut să vorbesc fără să-mi apară un nou apel am putut să vorbesc liniștit, să o calmez, să spună adresa, cât de cât. Acum, faptul că pe finalul discuției a apărut și acel apel pe roșu și eu în timpul discuției am sunat la cei de la Caracal, nu terminasem conversația cu Alexandra și deja eu am comunicat la cei de la... Asta-i ideea. Să comunic foarte repede că era un caz deosebit. Eu așa l-am perceput din plânsul și suspinele ei. Nu era să iei ceva în derâdere, hai mă lasă că nu-i adevărat. Nu. Era ceva foarte serios. Și la modul ăsta am comunicat. Extrem de repede. La ofițerul de serviciu la Caracal", a explicat polițistul în interviul difuzat de Antena 3.

"Eu preiau pe tură toate apelurile care vin în 24 de ore, din tot județul și din țară, care mai vin. E imposibil, apar și câte două apeluri câteodată. Situații cum am avut aici anterior, două am avut deodată. Trebuie să răspund și la ele, să o preiau și pe Alexandra, și pe apelul care vine. Toate curg. Toate curg. Nu poți de unul singur, e inuman", a mai spus acesta, arătând că dispeceratele din România nu pot localiza exact apelantul. "În momentul în care preiei un apel, harta e deschisă în permanență dar localizarea se generează automat cu acel trunchi de con cum zicem noi, dar în presă se folosește felie de pizza, ca să înțeleagă toată lumea. Acea localizare nu înseamnă că noi am găsit apelantul, în speță pe Alexandra. E o rază de 5-7 kilometri pătrați să localizăm. Dar noi la nivelul ăsta, STS și poliție nu putem să facem mai multă localizare. Noi, dispeceratul atât avem limitat", a mai povestit polițistul.

Nu știm cât scuză, aceste dezvăluiri, atitudinea lui și strategia de a obține informații de la victimă, dar cu certitudine îi condamnă pe cei care au pus în funcțiune un sistem defect despre care pretind că este salvator.  Dezvăluirile făcute de cel care a preluat-o pe Alexandra au fost completate de ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor.

"Un om care sună la 112 ajunge la un operator STS, care în 15-20 de secunde face legătura cu autoritatea necesară. La Caracal a fost o problemă de logistică. Era un singur operator, ceea ce este  problemă. Operatorul mai avea alte trei apeluri în așteptare, dintre care unul era cu violență domestică, dar violență domestică unde existau indicii că se putea petrece o crimă. Probabil de aceea ați văzut atitudinea operatorului 112", a declarat ministrul.

Fifor a anunțat că "pentru București vom avea pe același loc 112, ambulanța, SMURD, pompierii și din această structură lipsește poliția. Până pe 8 august va veni și poliția, din ordinul meu, alături de această structură".

"Vreau să fie pe un loc dispecerii de la STS și cei de la restul structurilor. Asta se va întâmpla prima dată în București până pe 8 august", a mai spus ministrul.

Miercuri seară, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că le-a cerut Ministerului de Interne și lui Raed Arafat să prezinte planul de măsuri referitor la comasarea dispeceratelor între Poliție, SMURD, Pompieri, Ambulanță.

Foto ilustrație (unica.ro)

Joomla SEF URLs by Artio