Procurorul-şef al DNA a trimis procurorului general Augustin Lazăr un referat în vederea sesizării Senatului pentru formularea unei cereri de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită presupus a fi săvârşită de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit informaţiilor difuzate, miercuri seară de presa centrală, care citează surse judiciare.

 

Acuzaţia se referă la perioada în care Tăriceanu a fost membru al Guvernului, notează Agerpres, citând surse apropiate anchetei.

Informațiile neoficiale apărute în spațiul public arată că solicitarea ar fi făcută în dosarul Microsoft.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri seară, că la Senat nu a ajuns vreo cerere în acest sens, dar, "presupunând că va veni, aceasta va urma traseul procedural pe care îl urmează oricare astfel de cerere. În al treilea rând, în timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licenţelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăţi s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licenţelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft ameninţa că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulţi bani. În faţa acestor evidenţe, să vorbeşti despre acuzaţii de mită, este lipsit de sens".

"Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operaţiuni ce s-ar putea intitula «Salvaţi-l pe Lazăr». Un ţăran în civil găseşte o servietă prin câmp şi le-o predă jurnaliştilor cu ochi albaştri. La câteva zile distanţă se reîncălzeşte o ciorbă de mai bine 10 ani şi este aruncată presei ştirea că aş urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operaţiunii este atât de ridicol că ar părea neserios şi în filmele din seria «B.D. la munte şi mare». Efectele în spaţiul public sunt însă cât se poate de serioase, aşa că vreau să fac câteva precizări importante", a transmis Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

Reprezentanţii Parchetului General au precizat, pentru ediafax, că DNA a transmis procurorului general un referat al cauzei în vederea sesizării Senatului pentru formularea unei cereri de efectuare a urmăririi penale faţă de un senator, pentru infracţiunea de luare de mită, presupus a fi săvârşită în perioada în care acesta a exercitat o funcţie în cadrul Guvernului României, dar PÎCCJ nu a dat niciun nume.

DNA nu a transmis încă un punct de vedere oficial cu privire la acest subiect.

Tăriceanu este președintele ALDE, dar și președinte al Senatului României, funcție care îl face al doilea om în stat.

Joomla SEF URLs by Artio