Marea doamnă a teatrului și cinematografiei românești, Tamara Buciuceanu-Botez, s-a stins din viață marți după-amiază, la vârsta de 90 de ani, după o carieră de aproape șapte decenii petrecută pe scenă.

 

Născută în 1929 la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti la clasa profesorului Ion Bălţăteanu în 1952, după ce îşi începuse studiile de actorie în 1948 la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi, scrie cinemagia.ro în biografia din secțiunea dedicată marii actrițe.

Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre acei actori fermecaţi a căror apariţie nu poate trece neobservată, fie că e vorba de scenele marilor teatre din România sau de marele şi micul ecran.

Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Ion Bălţăteanu (asistentă Sorana Coroamă), unde a absolvit în 1952.

Este una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc, fiind supranumită "Doamna comediei românești", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria "Liceenii".

A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Național din Iași. A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chiriţa", "Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret" etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delca din piesă "Dimineață pierdută", după Gabriela Adameșteanu.

De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o carieră impresionantă și în televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion.

Tamara Buciuceanu rămâne nemuritoare prin rolurile sale de neuitat din filme precum "De ce trag clopotele, Mitică?", "Primăvara bobocilor", seria "Liceenii", "Declarație de dragoste", "Cuibul de viespi", "Jocul de-a vacanța", "Chirița în provincie", "Nunta mută".

Joomla SEF URLs by Artio