Clienții platformei eMAG sunt, în aceste zile, ținta unor campanii tip scam, a avertizat Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Specialiștii din cadrul acestuia au emis o atenționare în care descriu cum funcționează escrocheriile care se propagă în mediul on-line, printre clienții eMAG.

Prima dintre campanii încearcă să convingă utilizatorii să ofere date personale, date de logare sau date bancare. Mai exact, vizitatorilor unui site care permite convertirea online a conținutului video și care intră de pe o adresă IP din România li se afișează o nouă pagină care copiază identitatea vizuală a eMAG.  Mesajul, într-o limbă română aproximativă, atenționează utilizatorul că ar putea câștiga un laptop, smartphone sau o tabletă, dacă parcurge anumiți pași într-o campanie de fidelizare eMAG. După ce selectează tipul de dispozitiv folosit, utilizatorul este redirecționat către o altă pagină care permite alegerea unui «cadou». Aici trebuie să introducă datele unui cont (nu se specifică despre ce cont este vorba, astfel că victimele pot oferi din greșeală datele contului eMAG, Samsung sau Apple, în funcție de selecție și de intuiția fiecăruia). Ultimul pas îl constituie redirecționarea către o nouă pagină, unde potențialelor victime li se cere să introducă datele cardului.

A doua campanie merge pe aceeași schemă a voucherelor-cadou (200, 350 sau 500 RON) oferite clienților, în schimbul introducerii unor date.

"Verificați mereu sursa link-urilor primite sau a reclamelor accesate. Rețineți faptul că astfel de concursuri sau promoții sunt active exclusiv pe canalele oficiale ale brand-urilor respective (site sau paginile oficiale de social media). Dacă mai întâlniți astfel de tentative de fraudă, notificați CERT-RO via e-mai sau social media. Dacă ați suferit pagube financiare, anunțați cât mai repede banca despre problemă și depuneți o plângere la Poliția Română", recomand[ specialiștii CERT-RO.

Foto: CERT-RO

Joomla SEF URLs by Artio