liviu dragnea ploiesti 2014Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în urma aplicării noii legi a pensiilor, care va fi pusă săptămâna viitoare în dezbatere publică, fiecare pensie va fi cel puţin dublată în 2021.

„Noua lege a pensiilor va schimba foarte multe lucruri în bine, pentru toate categoriile de pensionari. Fiecare pensie va fi cel puţin dublată în 2021. Nu cred că a existat vreodată undeva în lume sau cineva a creat un sistem economic care să poată să ducă la o minim dublare a pensiilor. Deci, în 2021, teoretic, punctul de pensie ar fi ajuns la 1.875 de lei. L-am împărţit la 25 de ani, care înseamnă media stagiilor de cotizare din legislaţia anterioară, şi ne-a dat 75, care este valoarea punctului de referinţă. Aceasta este constanta din legea pensiilor începând cu 2021, indicator care se va actualiza în fiecare an cu valoarea inflaţiei. (...) Cum se calculează pensia după noua lege? Valoarea punctului de referinţă, care este 75, se înmulţeşte cu numărul de puncte pe care le-ai acumulat în toată perioada în care ai muncit şi îţi dă pensia. De exemplu, dacă ai 40 de puncte acumulate - sunt mulţi care au 40 de puncte acumulate - ajungi la o pensie de 3.000 de lei în 2021“, a precizat Dragnea, duminică seara, la un post de televiziune.

El a mai făcut referire la modul în care a crescut punctul de pensie în ultimii doi ani şi ce majorări urmează să îi fie aplicate. „Punctul de pensie în 2016 era 871 de lei. Am luat programul de guvernare: în 2017 l-am dus la 1.000 de lei - o creştere cu 14,8% faţă de 2016. În 2018 - 1.100 de lei, a crescut faţă de 2016 cu 26,3%. În 2019 ajunge la 1.265 de lei punctul de pensie, o creştere cu 45,2%. În 2020 punctul de pensie se dublează. Este cea mai mare creştere care a existat vreodată - cred că nu numai în România - a punctului de pensie. Legea (noua lege a pensiilor, n.r.) va intra în vigoare etapizat, dar din 2021 pensiile vor fi calculate în acest fel“, a spus el.

Această promisă majorare de pensii vine după ce, în ultimele luni, guvernarea PSD, prin măsurile luate, a aprobat majorarea substanţială a salariilor brute, atât pentru bugetari, cât şi pentru mare parte din personalul din personalul din sistemul privat. Totuşi, măsurile conexe luate, cum ar fi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajaţi, au făcut ca valorile nete ale acestor aşa-zise majorări să nu fie tocmai mari. În schimb, dezechilibrul economic din ultima perioadă a făcut ca şi preţurile şi inflaţia să crească, lucru care, într-o bună măsură, a „anulat” majorarea de venituri. Acest lucru a fost reclamat şi de preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie făcută sâmbătă în faţa foştilor săi colegi din PNL, şi face acum ca şi promisiunea de dublare a pensiilor să fie privită cu reticenţă de unii români, care se întreabă cum vor evolua, până în 2021, nu doar pensiile, ci şi inflaţia şi cheltuielile unei familii.

Joomla SEF URLs by Artio