Casa Regală a României a făcut public programul detaliat al funeraliilor care vor fi organizate în România, la jumătatea lunii octombrie, la repatrierea Reginei-Mamă Elena și reînhumarea la Curtea de Argeș.

 

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, în acea perioadă ţara noastră aflându-se sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Vineri, 18 octombrie 2019, ora 12.00, la Aeroportul Internaţional Otopeni, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena. La aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta şi membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

În intervalul orar 12:45- 16:00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13:00), Titu (ora 13:45), Găeşti (ora 14:10), Topoloveni (ora 14:40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15:05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16:00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi, potrivit programului oficial făcut public de Familia Regală.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie 2019, la ora 16:45. Începând cu ora 17:15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc. Sâmbătă, 19 octombrie 2019, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8:00 la ora 10:00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mânăstire). "Majestatea Sa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă" este una dintre recomandările Casei Regale pentru cei care vor dori să-i aducă un omagiu fostei suverane.

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală, iar publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare alături de fiul ei, Regele Mihai I. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

Familia Regală a anunțat că începând de vineri, 11 octombrie 2019, o carte de condoleanţe va fi deschisă la Palatul Elisabeta, aceasta rămânând la dispoziția publicului până pe 21 octombrie 2019. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/

De asemenea, toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena o pot face în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

Familia Regală a anunţat doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie 2019.

Joomla SEF URLs by Artio