O fetiţă de opt ani a fost luată, vineri, cu mascaţii, din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi.  Copila a fost înfiată de o familie din America. Parchetul General a anunțat că a dispus verificări privind modul în care s-au derulat perchezițiile, în timp ce reprezentanții DGASPC Mehedinți au anunțat că nu au fost informați despre acțiunea de ieri. Reacții au venit și din partea Guvernului.

 

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus, vineri, efectuarea unei percheziţii la locuinţa asistentului maternal care s-a opus ca fetiţa să meargă la cei doi soţi care au înfiat-o. „Este vorba despre o fetiţă de opt ani, care a fost predată părinţilor adoptivi, deci erau părinţii fetiţei, potrivit deciziei Curţii de Apel Craiova. Se fac cercetări într-un dosar al Parchetului Curţii de Apel Craiova, pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, deoarece doamna care ţinea fetiţa nu mai era asistent maternal şi o ţinea acolo fără nicio calitate şi în mod ilegal. De aceea s-a făcut această percheziţie. S-a luat fetiţa şi s-a predat părinţilor. A fost examinată de medicii de la Medicina Legală Craiova. Părinţii sunt români, stabiliţi în America. Este vorba despre o decizie a Curţii de Apel Craiova, din 2019, prin care se încuviinţează adopţia acestei fetiţe în favoarea soţilor", a declarat, pentru Mediafax, Tena Tulitu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

„Direcţia nu a fost informată cu privire la preluarea minorei. Noi tot ce am aflat este din spaţiul public şi nu ni s-a solicitat prezenţa în cadrul operaţiunii, nu am fost informaţi cu privire la preluarea minorei de astăzi. Cazul este cunoscut, pentru că, în data de 23 aprilie 2019, s-a încuviinţat adopţia minorei spre o familie, persoane care au devenit părinţii minorei şi singurele îndreptăţite să exercite drepturile şi obligațiile părinteşti. Noi, până de curând, am acţionat raportat la circumstanţele cauzei şi am luat în considerare interesul superior al copilului, adică am mai fost să preluăm copilul, cu reprezentanţi din cadrul direcţiei, dar nu s-a preluat, pentru că minora nu a vrut să meargă, mai departe noi nu ştim ce s-a întâmplat astăzi, noi nu avem informaţii oficiale cu ceea ce s-a întâmplat astăzi. Până în aprilie era la un asistent maternal profesionist, avea un an şi câteva luni fetiţa când a fost luată în asistenţă maternală. Nu era înfiată, era în plasament la asistent maternal profesionist", a declarat, pentru aceeași sursă, Oana Lazăr, psiholog în cadrul Biroului Adopţii şi Postadopţii, din cadrul DGASPC Mehedinţi.

Parchetul General a anunțat, vineri, că procurorul general a dispus "efectuarea de verificări  la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce privește coordonarea activității de efectuare a percheziției domiciliare din ziua de 21 iunie 2019. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare și Control".

Aseară au venit reacții inclusiv din Guvern, față de acest caz, după ce imaginile zguduitoare din momentul ridicării copilei au apărut în mediul on-line.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Neptun, că a discutat cu ministrul Muncii şi ministrul Afacerilor Interne despre modul în care s-a intervenit în cazul preluării fetiţei de 8 ani din Mehedinţi. „Ei mi-au spus că luni voi avea toate detaliile pe masă. Am spus să trateze cu foarte mare seriozitate acest lucru. (...) Eu vorbesc acum nu ca prim-ministrul României, nu ca liderul unui partid, vorbesc ca mamă şi cred că toţi ar trebui să ne gândim că suntem părinţi marea majoritate şi să ne gândim că acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu copilul nostru. Ce am fi simţit atunci? Am cerut să se acorde consiliere psihologică copilului şi să avem grijă până atunci de fetiţă. (..)Dincolo de politică, dincolo de toate lucrurile, suntem oameni, iar eu înţeleg foarte bine acest lucru pentru că eu însămi am trecut prin acest lucru şi cred că nu este drept ca atunci când vorbim de un copil să avem argumente politice sau să acţionăm politic. Eu cred că fiecare dintre noi are anumite sentimente”, a declarat Viorica Dăncilă, citată de news.ro.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că adopţia fetei de opt ani din Baia de Aramă luată, vineri, de poliţişti din locuinţa asistentului maternal a fost deschisă în 2013, o singură familie venind la o singură vizită, în timp ce asistentul maternal a depus un document scris că nu vrea să adopte copilul. Budăi a anunțat că se vor face verificări în acest caz.

Referitor la acţiunea de luare a fetiţei de la asistentul maternal, Budăi a spus: "Restul, asupra intervenţiei de azi, clar că imaginile pe care le-am văzut nu sunt cele pe care aş dori să le văd asupra unui copil. Dar probabil cei în cauză care au fost acolo, instituţiile statului trebuie să spună ce s-a întâmplat. (...) Cu siguranţă Agenţia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului va face o verificare să vedem dacă au fost informaţi cei de la Protecţia Copilului, dacă erau acolo în momentul preluării, să avem toate elementele. Este un caz extrem de emoţional, extrem de solicitant şi nu am vrea să ne pronunţăm înaintea unei verificări rapide. (...) este viaţa unui copil, este îngrijorător, trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat", a afirmat ministrul.

"După atitudinea corectă şi firească a CSM de zilele trecute în cazul pedofilului, mă aştept la o reacţie asemănătoare şi în cazul fetiţei din Mehedinţi. Cred că este evident pentru toată lumea care a fost rolul Poliţiei acolo. Nu poliţiștii sunt cei care au bruscat copilul minor!", susţine Carmen Dan, într-o postare pe Facebook, publicată vineri seară.

"Polițiștii I.P.J. Mehedinți au fost delegați, de procurorul de caz, să pună în executare un mandat de percheziție într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova.

Percheziția a avut loc într-o locație unde se afla un minor care a fost dat spre adopție prin hotărâre judecătorească definitivă.

Toate activitățile de la fața locului au fost coordonate de procurorul de caz, numărul polițiștilor prezenți în acea misiune stabilindu-se după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoțional puternic.

În fapt, analiza s-a dovedit a fi corectă întrucât, într-un interval relativ scurt de timp, la fața locului s-au adunat aproximativ 50 - 60 de persoane.

Așadar, reiterăm faptul că principala misiune a polițiștilor a fost asigurarea și menținerea unui climat de liniște în zonă, iar în interiorul locuinței au intrat 3 polițiști care au însoțit procurorul de caz și reprezentanți ai DGASPC", susțineau, într-un comunicat transmis vineri seară, reprezentanții Poliției Române.

Foto: Facebook/ Marius Balu

Joomla SEF URLs by Artio