După ce a anunțat că-și va asuma răspunderea pentru abrogarea recursului compensatoriu, Guvernul Orban ia în calcul să aplice aceeași strategie și în cazul altor două inițiative te subiecte intens dezbătute: scrutinul în două tururi pentru alegerea primarilor și desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

 

Surse guvernamentale au dezvăluit, pentru G4media.ro, că Executivul condus de Ludovic Orban ar planifica să ia aceste măsuri la începutul anului viitor.

Împotriva alegerii primarilor în două tururi s-au exprimat clar UDMR și PSD, în timp ce împotriva desființării Secției speciale sunt, pe lângă aceștia, și cei de la ALDE.

Dacă își vor uni forțele, cele trei partide (PSD, ALDE și UDMR) ar putea demite lejer Guvernul Orban în Parlament, prin introducerea unei moțiuni de cenzură în cazul angajării răspunderii, comentează sursa citată. Nici acest scenariu nu i-ar deranja pe liberali, pentru că astfel ar forța declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Ludovic Orban a anunțat, luni, că Executivul își va angaja răspunderea pentru modificări legislative precum abrogarea recursului compensatoriu, amânarea pensionării anticipate a magistraților, trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și trecerea de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM.

Joomla SEF URLs by Artio