Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) s-a pronunțat, în această săptămână, printr-un recurs în interesul legii, asupra problemei construcțiilor edificate pe un teren, fără autorizație. Persoanele care construiesc astfel nu pot obține dreptul de proprietate asupra noilor construcții, în temeiul accesiunii imobliare artificiale (ca modalitate de dobândire a proprietății).

 

ÎCCJ a reținut, în 8 aprilie, că persoanele care construiesc pe un teren, dacă sunt proprietare asupra acelui teren, nu vor dobândi și dreptul de proprietate asupra construcției, dacă ea a fost făcută fără o autorizație, scrie avocatnet.ro. Decizia dată de Instanța Supremă în dosarul nr.98/1/2019 nu a fost publicată, încă, în Monitorul Oficial prin urmare, cel puțin deocamdată, ea nu are caracter obligatoriu.

"Lipsa autorizaţiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi lipsa procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor constituie  impedimente pentru recunoaşterea pe cale judiciară, în cadrul acţiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcţii realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii" se arată în decizia din 8 aprilie, publicată pe portalul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Joomla SEF URLs by Artio