Jurnalista Diana Oncioiu, de la platforma independentă Dela0.ro și proiectul jurnalistic „Să fie lumină”, a fost amenințată, ieri, de o persoană necunoscută, că că „i se va rupe capul” dacă va mai continua să scrie despre afacerile private ale Bisericii Ortodoxe Române.

Amenințarea a fost primită telefonic marți dimineață, informațiia fiind făcută publică pe pagina de Facebook a campaniei "Să fie lumină":

"Unul dintre reporterii implicați în realizarea proiectului nostru jurnalistic a fost contactat telefonic în această dimineață de o persoană necunoscută și amenințat că i se va «rupe capul» dacă mai continuăm să documentăm treburile private ale Bisericii.

Jurnalistul avertizat direct este Diana Oncioiu, de la platforma media Dela0.ro, una dintre organizațiile contributive în cadrul Să fie lumină. Deși a vizat-o direct pe colega noastră, apelul s-a vrut a fi o atenționare la adresa întregii echipe de reporteri, persoana apelantă indicând că trebuie să încetăm să mai scriem despre «ce fac preoții».

Apelul a fost efectuat de pe un număr ascuns. Cel care amenința și înjura creștinește era un bărbat cu puternic accent moldovenesc. Diana a încercat să afle ce anume l-a deranjat pe apelant din ceea ce a publicat Să fie lumină - și unde consideră mai exact că am fi mințit, deformat sau manipulat.

Bărbatul nu era însă deranjat de ceea ce am făcut în trecut - ci de lucrurile pe care urmează să le publicăm în viitor".

Tot acolo este relatată discuția:"«Reporterii pulii... ce faceți voi? Scrieți despre Biserică?! Ce vă interesează pe voi ce fac preoții? Căutați voi... ce credeți că o să găsiți?», și-a început astăzi tirada telefonică apelantul cu număr necunoscut. «Dacă te prind îți rup capul! Te prind când ieși din casă și îți rup capul», i-a transmis acesta colegei noastre Diana Oncioiu, menționând că «l-am mai rezolvat pe unul când a fost cu...». Omul n-a mai continuat fraza, realizând probabil că există posibilitatea să se dea singur de gol".

Sursa citată scrie că, printre alte subiecte aflate în documentare, de o jumătate de an jurnaliștii strâng și corelează fapte "pe un uriaș șantier investigativ care vizează abuzul sexual sistematic petrecut în seminarul teologic al Episcopiei Hușilor sub domnia mai degrabă întunecată a Preasfințitului Corneliu Bârlădeanu.

PS Corneliu nu mai e de aproape doi ani de zile episcopul locului - dar umbra lui bântuie. Epoca Bârlădeanu e despre faptele trecute (care au culminat cu o operațiune de șantaj preoțesc în vara anului 2017), dar și despre încercarea prezentă a noului chiriarh - PS Ignatie - și a Bisericii Ortodoxe de a îngropa definitiv subiectul.

Povestea e mult mai complicată decât ne-am imaginat noi înșine la startul documentării. În luna februarie am publicat un articol care făcea inventarul întâmplărilor de la Huși, dezvăluind eforturile de două decenii ale unui fost pedagog de la seminarul teologic de a spune adevărul despre abuzurile (inclusiv sexuale) la care îi supuneau oamenii Bisericii pe elevii seminariști (unii minori)

Acum, la început de vară, șantierul documentar s-a extins într-atât de mult încât nu mai găzduiește propriu-zis doar istoria oribilă a falimentului moral și comunitar de la Huși - ci și metodele folosite de Biserică pentru a închide orice dezbatere de fond a cazului".

Potrivit paginii de Facebook citate, "în vara lui 2017, Sfântul Sinod al BOR a luat în discuție cazul episcopului de la Huși, găsind o formulă surprinzătoare pentru stingerea întregii controverse stârnite de afacerea de șantaj cu casete video compromițătoare: retragerea benevolă a Preasfințitului Corneliu.

Practic, Biserica nu a cercetat faptele (nici la suprafață, nici în profunzime) pentru a elucida dimensiunea cazuisticii de abuz sexual de la Huși ori măcar pentru a stabili condițiile care favorizaseră instituirea unui sistem eparhial aflat, vreme de un deceniu, la cheremul Preasfințitului Corneliu".

"Deși amenințarea telefonică primită de colega noastră în această dimineață n-a invocat expres un subiect anume, avem suficiente informații pentru a ști că acesta a fost mobilul apelului. De luni de zile se fac eforturi serioase pentru a împiedica munca documentară a reporterilor Să fie lumină în chestiunea abuzurilor de la Huși. Le vom relata pe toate la timpul lor. Veți afla și despre existența & funcționarea unui sistem infernal de complicități, care implică instituții de forță ale statului român lucrând în favoarea intereselor BOR. Unul dintre obiectivele majore ale Bisericii în chestiunea Huși este să țină publicul departe de contextul, mijloacele și urmările faptelor. E inutil, probabil, să mai scriem că nu ne oprim deloc aici - și că astfel de intervenții ne cam lasă reci. Sperăm doar la figurat, nu și la propriu - iar acum e loc chiar și pentru un emoticon surâzător că limba română ne permite atâtea și atâtea nuanțe.

N-avem alte arme în afară de cuvintele noastre. Le vom scrie după ce vom fi adunat faptele în cazul istoriei de abuz sexual de la Huși. Și le vom aduna negreșit - poate nu pe toate, dar suficiente cât să nu mai fie publicul departe de contextul, mijloacele și urmările lor, așa cum își dorește Biserica Ortodoxă Română", mai scrie pe pagina de Facebook a proiectului "S[ fie lumină".

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, respinge orice asociere a Bisericii Ortodoxe Române cu amenințările pe care le-a primit ziarista Diana Oncioiu și își exprimă speranța că, „dacă gestul acesta este real”, autorul va fi identificat cât mai curând de autorități.

„Niciun om trăitor in Biserică, niciun creștin real, niciun om integru sufletește nu poate comite, nici măcar într-o sinistră glumă, gestul abominabil al amenințării cuiva cu moartea. Dacă gestul acesta este real, autorul lui va putea fi, sper, identificat cât mai curând de autorități. Orice încercare de obraznică sau programatică asociere a Bisericii Ortodoxe Române cu un asemenea deplorabil caz este moralmente autodescalificantă”, a afirmat Vasile Bănescu, într-un răspuns pentru HotNews.ro.

Foto: Facebook/ Diana Oncioiu

Joomla SEF URLs by Artio