Începând cu 1 ianuarie, pentru o perioadă de șase luni, România își exercită primul mandat din istorie, la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Consiliul European este instituția UE care definește orientarea și prioritățile politice generale ale Uniunii Europene. Acesta este compus din șefii de stat sau de guvern ai statelor membre, președintele Consiliului European și președintele Comisiei.

Site-ul Consiliului Uniunii Europene detaliază modul în care funcționează acest for care este un factor decizional esențial al UE, negociind și adoptă acte legislative în majoritatea cazurilor împreună cu Parlamentul European.

Tot Consiliul Uniunii Europene este responsabil de coordonarea politicilor statelor membre în domenii specifice, cum ar fi politicile economice și bugetare, educație, cultură, tineret și sport, politica de ocupare a forței de muncă.

Printre atribuții se mai numără dezvoltarea politicii externe și de securitate comună a UE, încheierea de acorduri internaționale, dar și adoptarea bugetului UE, împreună cu Parlamentul European.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin Președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni, mai explică portalul consilium.europa.eu.

Trioul actual este alcătuit din președințiile României, Finlandei și Croației.

Prioritățile președinției române se înscriu în sfera următorului motto: coeziunea, înțeleasă ca unitate, egalitate de tratament și convergență. Programul Președinției se axează pe patru priorități principale: Europa convergenței, Europa mai sigură, Europa ca actor global puternic și Europa valorilor comune.

De asemenea, Președinția va găzdui un summit la Sibiu de Ziua Europei, care va orienta dezbaterea privind viitorul Europei.

Sursa citată mai arată că președinția este responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația UE, de asigurarea continuității agendei UE, a unor procese legislative bine organizate și a cooperării dintre statele membre. Pentru aceasta, Președinția trebuie să acționeze ca un intermediar onest și neutru, având două misiuni principale. Una dintre ele este planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului și al grupurilor sale de pregătire. Țara care ar mandatul conduce reuniunile din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe) și al grupurilor de pregătire ale Consiliului, care includ comitete permanente, precum Comitetul Reprezentanților Permanenți (Coreper), și grupuri de lucru și comitete care se ocupă de chestiuni foarte precise.

Președinția organizează de asemenea diferite reuniuni formale și informale la Bruxelles și în țara care asigură Președinția prin rotație.

Cea de-a doua misiune este reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții ale UE, rolul său fiind de încerca obținerea unui acord privind dosarele legislative prin triloguri, reuniuni de negociere informale și prin reuniuni ale Comitetului de conciliere.

Foto: romania2019.eu

Joomla SEF URLs by Artio