Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home02/actualis/public_html/components/com_banners/models/banners.php on line 207

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home02/actualis/public_html/modules/mod_banners/tmpl/default.php on line 19

Klaus Iohannis: Prezenţa NATO la Marea Neagră trebuie întărită

Written by Anca Visan Category: Știri naționale Created: Monday, 09 October 2017 12:19

KLAUS-IOHANNIS-PREŞEDINTEKlaus Iohannis a declarat luni că prezența înaintată de pe Flancul estic al NATO trebuie întărită. Declaraţiile preşedintelui României vin în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, care are loc în acest moment în Bucureşti.

"Prezența înaintată de pe Flancul estic trebuie întărită, mai ales în sud, la Marea Neagră, pe toate dimensiunile. De asemenea, diferențele actuale dintre măsurile luate pentru nordul Flancului și cele din sudul său trebuie să dispară, conturând o unică prezență înaintată, robustă, persistentă și predictibilă", a spus șeful statului, citat de România TV, în discursul susținut la Adunarea Parlamentară a NATO. Klaus Iohannis a mai afirmat că Summitul NATO din 2018 va fi o nouă etapă importantă pentru consolidarea măsurilor Alianței pentru întărirea securității în Europa, context în care a prezentat perspectiva României în acest scop.

"Pot spune că este din nou momentul întăririi parteneriatelor: în primul rând, parteneriatul transatlantic, apoi parteneriatele dintre noi, membrii Alianței, prin continuarea eforturilor de întărire a apărării colective și a rezilienței interne în fața diversității de amenințări cu care ne confruntăm. Acestea sunt completate de parteneriatele externe cu statele interesate să coopereze cu Alianța pentru menținerea păcii și securității, precum și pentru a-și dezvolta capacitatea de apărare. Și, nu în ultimul rând, parteneriatul NATO cu Uniunea Europeană", a arătat președintele Iohannis.

"Actuala sesiune se desfășoară într-un moment important pentru Alianță, în care procesul de adaptare a NATO la un context de securitate marcat de provocări numeroase și diverse este în plină desfășurare.

Ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei din 2014 și a preocupărilor majore de securitate pe care aceasta le-a generat, Alianța a demarat un amplu proces de adaptare.

Astfel, NATO a luat măsuri substanțiale de consolidare a posturii sale de apărare și descurajare, precum și de dezvoltare a rolului său în proiectarea stabilității dincolo de granițele sale.

În condițiile agravării climatului european de securitate, acest proces a continuat, în 2016 și în 2017, cu o serie de decizii istorice legate de întărirea flancului estic al Alianței, precum și de asumarea unui rol mai vizibil în ceea ce privește provocările din vecinătatea sudică.

Procesul de implementare a acestor decizii continuă, iar parlamentelor naționale le revine un rol structural în respectarea de către statele membre a angajamentelor asumate, inclusiv în alocarea resurselor necesare apărării.

În acest sens, salut discuțiile cuprinzătoare care au avut loc în aceste zile la București.

Temele incluse pe agenda acestei sesiuni reflectă, de o manieră cuprinzătoare, prioritățile la nivel aliat, iar concluziile desprinse și recomandările formulate sunt o contribuție importantă la discuțiile aliate în pregătirea Summitului NATO din 2018.

România va continua să fie un aliat responsabil și un partener de dialog de încredere, așa cum a demonstrat și până acum.

Am devenit un contributor relevant la asigurarea securității în plan regional, în spațiul euro-atlantic și la nivel internațional.

Astfel, am alocat 2% din PIB pentru apărare, începând cu acest an pentru cel puțin 10 ani, pe baza acordului pe care l-am propus, ca Președinte al României și al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, la începutul mandatului meu, un acord între toate partidele politice parlamentare.

Din acest procentaj, fondurile destinate achizițiilor majore de echipamente militare în 2017 ajung aproape la 40%", a mai fost mesajul transmis de preşedintele României.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.