Membrii Cabinetului Orban s-au întrecut, în ultimele ore, în anunțuri privind măsurile care urmează să fie adoptate în viitorul apropiat. Printre acestea se numără concedieri masive în ministere și adoptarea unui act normativ care să introducă interdicția de a mai cumula pensia cu salariul de la stat.

 

Guvernul Orban are un plan pentru reducerea cheltuielilor pe anul viitor astfel încât să se încadreze în deficitul de aproximativ 3,5%. ”Știți foarte bine că pentru anul acesta sau pentru anul viitor construcția bugetului pornește de la un deficit de 4 la sută. Da, există un set de măsuri, pe care dorim să le luăm, de la pensii speciale, la salarii de demnitari, și da, și la eliminarea acelui cumul de pensii, la stat”, a declarat Florin Cîțu, citat de HotNews.

Informații în acest sens au fost făcute publice și de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. "Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare", a opinat ministrul, citat de news.ro, anunțând că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o "propunere coerentă", pentru a decide asupra formei finale şi a modului de promovare a legii prin care va fi interzis cumulul pensiei cu salariul de la stat. O astfel de inițiativă a avut și Guvernul Boc, în 2008, dar Curtea Constituțională, sesizată de Avocatul Poporului, a decis că ordonanța afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la munca şi dreptul la pensie.

Nu în ultimul rând, vicepremierul Raluca Turcan a vorbit, sâmbătă, despre restructurarea aparatului bugetar. „Suntem în etapa în care pregătim Hotărârile de Guvern pentru reorganizarea instituțiilor din subordinea ministerelor, unde vrem să introducem o structură suplă. Asta înseamnă că se evalueaă activitatea, se vede unde se stă degeaba. Dacă sunt oameni buni care stăteau degeaba, pentru că nu voia nimeni să îi folosească, vor fi mutați în altă parte, iar cei care sunt clienți politici, nepoți, iubite sau alte legături cu demnitarii, atunci trebuie să își vadă de drum. Românul are un simț al dreptății. Sunt oameni foarte buni de mult timp în ministere care nu au reușit să avanseze în carieră pentru că intra mereu cineva peste, nepoată, clientă sau iubită. Aceasta evaluare se face în interiorul ministerului. Acolo unde nu e o imagine clară, apelăm la mijloace externe. (...) Am vorbit, de exemplu, cu ministrul Dezvoltării Regionale, care mi-a spus că în interiorul instituţiei pe care o conduce, la nivel de demnitate, se face o reducere cu 40%, la nivel de conducere a instituţiei, o reducere cu 30%, iar la nivel de execuţie, o reducere de 20%. Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune: acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem”, a declarat Raluca Turcan la Digi 24, spunând că noul buget va fi gândit pe structurile cu personal restructurat.

Joomla SEF URLs by Artio