Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a vorbit, marţi, despre noi schimbări în sistemul de învățământ după ce, în primele zile din noul mandat, aceasta lăsa să se înțeleagă faptul că manualul unic, abia introdus, este pe cale de dispariție. De această dată, Andronescu s-a referit la Bacalaureat, declarându-se o susținătoare a tipului de examen diferențiat.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, marţi, în cadrul unei dezbateri organizate la București, că noua lege a Educaţiei trebuie să genereze o viziune de evoluţie a sistemului de învăţământ. "Ce vrem noi de la cei şcoliţi? Vrem să le dezvoltăm personalitatea? Da. Atunci, trebuie să ne uităm în programele şcolare în aşa fel încât acest lucru să se întâmple. De ce pun accent pe acest lucru? Pentru că niciunul dintre cei şcoliţi acum nu cred că o să aibă, în perioada activă a vieţii fiecăruia dintre ei, un singur job şi atunci trebuie ca această personalitate să se poată adapta la schimbările din viaţă. Să nu le ia ca pe nişte şocuri cărora nu pot să le facă faţă. Eu cred că şcoala trebuie să dea celui şcolit acele achiziţii culturale care să-l facă să înţeleagă lumea în care trăieşte în aşa fel el să se simtă parte din această lume. În al treilea, cred că şcoala trebuie să dea acele achiziţii de cunoaştere ca să poată şi el apoi să-şi ducă viaţa activă aşa cum se cuvinte", a declarat Ecaterina Andronescu.
Tot marți, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, spunea că Legea educației va fi modificată în prima jumătate a anului viitor.

O altă ideea adusă în discuție de Ecaterina Andronescu a fost cea a Bacalaureatului diferențiat. Varianta nu este o noutate, ea fiind susținută și în 2012 de Andronescu.

"La ieşire, eu cred că trebuie să rămână opţiunea absolventului de liceului în a susţine un bacalaureat naţional care să-i permită accesul într-o universitate şi o altă rută cu un bacalaureat tehnologic sau profesional care să nu permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor de pregătire un acces de profesionalizare duală. Eu sunt o singură persoană, sunt foarte deschisă şi cu un comportament democratic în abordări. Este un punct de vedere pe care eu îl exprim dar sigur că ascult toate celelalte puncte de vedere", a declarat ministrul Educaţiei.

Joomla SEF URLs by Artio