Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că în scurt timp vor fi implementate măsuri reparatorii pentru condamnaţii care au primit pedepse din partea completuri de 5 judecători de la ÎCCJ „nelegal constituite” şi au depăşit termenul depunerii unei contestaţii în anulare.

 

Tudorel Toader, a declarat că se vor lua ”măsuri reparatorii” pentru ca acei condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile constituite nelegal la ÎCCJ, şi care nu au putut depune contestaţie în anulare, să facă acest lucru, scrie News.ro.

"Că a pierdut termenul de contestaţie sau nu, s-a aflat în aceeaşi ipoteză. Au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite”, a declarat ministrul Justiţiei, luni seară, la un post central de știri. „În termen scurt vom veni cu măsuri reparatorii şi pentru cei care au pierdut termenul sau au depăşit termenul contestaţiei în anulare, pentru că avem chiar o decizie a Curţii Constituţionale din 2003 care spune că egalitatea înseamnă ca titularul dreptului dobândit prin actul normativ să se afle în aceeaşi ipoteză", a declarat ministrul. 

Printre persoanele condamnate și eliberate recent, după ce au formulat contestaţii faţă de formarea completurilor de 5 judecători de la Instanţa Supremă, se numără Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja și Dan Şova.

Toader a vorbit despre aceste măsuri invocând o decizie a Curţii Constituţionale din 2003 "care spune că egalitatea înseamnă ca titularul dreptului dobândit prin actul normativ să se afle în aceeaşi ipoteză. Ori, că a pierdut termenul de contestaţie sau nu s-a aflat în aceeaşi ipoteză, au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite".

Presa centrală scrie că printre beneficiarii măsurilor reparatorii s-ar putea număra Liviu Dragnea, prin condamnarea în dosarul Referendumul, fostul premier Adrian Năstase, pentru condamnarea în dosarul Zambaccian, sau Adrian Severin.

Potrivit legii, sentințele definitive pot fi atacate prin contestație în anulare pe motiv de compunere nelegală a completului de judecători doar în termen de 30 de zile de la comunicarea sentinței definitive motivate.

Joomla SEF URLs by Artio