Ministrul Sănătății a avertizat că, la nivel național, pandemia se află într-o fază de transmitere comunitară accentuată, iar în curând am putea avea o dublare sau chiar o triplare a numărului de cazuri confirmate zilnic.

 

Ministrul Nelu Tătaru a explicat cum a evoluat pandemia de la momentul măsurilor de relaxare și avertizează că trebuie respectate cu strictețe regulile care le-au însoțit.

"Suntem într-un moment în care gestionăm această creștere oarecum prognozată de către noi, suntem într-o perioadă în care recomandăm în continuare respectarea regulilor de distanțare socială, de igienă, precum portul măștii în spații închise, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.

În măsura în care aceste reguli sunt respectate, atât eu cât și colegii mei putem gestiona aceste creșteri care sunt niște creșteri progresive, nu sunt niște creșteri exponențiale și putem gestiona acele cazuri care se găsesc în acest moment în terapie intensivă.

Noi am plecat pe o pantă descendentă în care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 și am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4. Suntem într-un moment în care gestionăm, dar transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi.

Acela va fi momentul în care vom avea o problemă. Nu suntem la acel moment, dar repet: Ca să nu ajungem acolo sunt regulile de igienă, de distanțare care trebuie păstrate.

Noi am făcut măsuri de relaxare a unor activități, dar acele măsuri au venit însoțite de niște norme de aplicare în vederea desfășurării și funcționării acelor activități.

Fiecare din aceste norme trebuie respectate", a spus Nelu Tătaru, într-o intervenție la Digi 24.

Ministrul a anunțat că regulile vor fi evaluate în zilele următoare și vor exista controale pe această temă.

Joomla SEF URLs by Artio