Duminică, 17 Decembrie 2017
 

Știri naționale

Bursierii_Roberto_Rocca_40Un elev român care câştigă medalia de aur la o olimpiadă şcolară internaţională primeşte de la Ministerul Educaţiei o bursă de 700 de lei şi un premiu de 11.300 de lei, pe care îl împarte cu profesorul care l-a pregătit.
Noile cuantumuri ale bursei de merit olimpic internaţional acordate elevilor premiaţi la olimpiadele şcolare internaţionale desfăşurate în anul 2011 sunt următoarele: medalia de aur sau premiul I - 700 lei, medalia de argint sau premiul al II-lea - 525 lei şi medalia de bronz sau premiul al III-lea - 350 lei.
tranzit_venusFenomenul astronomic extrem de rar, trecerea planetei Venus peste discul Soarelui, a avut loc astăzi şi a fost vizibil şi din România.
petromÎncepând de noaptea trecută, Petrom, cea mai mare companie petrolieră, a redus preţurile combustibililor. Astfel, de astăzi benzina este mai ieftină cu 3 bani pe litru, iar motorina cu 6 bani pe litru.
codgalbenroAdministraţia Naţională de Meteorologie a emis luni, 4 iunie, o avertizare de furtună valabilă pentru toate judeţele ţării.

Fenomenele vizate sunt descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi averse însemnate cantitativ.

Avertizarea de cod galben este valabilă de marţi, 5 iunie, de la ora 10:00 până miercuri, 6 iunie, la ora 18:00.

roller_coasterPotrivit Codului Muncii românii vor avea liber de Rusalii, care, în acest an, se vor sărbatori pe 3 şi 4 iunie, respectiv duminică şi luni.

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică, la 50 de zile după Paşti, Rusaliile, adică Pogorârea Duhului Sfânt sau Cincizecimea, unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mântuitorului şi ziua în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.

medicamenteSistemul electronic de prescriere a medicamentelor intră în funcţiune, cu titlu experimental, vineri, 1 iunie, noile reţete urmând să fie eliberate, timp de câteva luni, în paralel cu cele clasice şi să devină obligatorii din iulie, potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), scrie Mediafax.

Reprezentanţii CNAS au explicat modul de funcţionare a noului sistem, pentru ca acesta să le fie clar atât medicilor şi farmaciştilor, cât şi pacienţilor.

stema_regatului_romanieiPrincipesa Margareta și principele Radu vor participa la evenimentele organizate la Palatul Buckingham cu ocazia Jubileului de Diamant.
Săptămâna viitoare britanicii sărbătoresc 60 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a.
super_haasAsociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică - ARCA va expune de vineri până duminică în parcarea din Piața Victoriei rachetă orbitală Haas 2C, destinată amplasării pe orbită terestră a unui satelit de peste o jumătate de tonă, în primăvara anului 2013.

Racheta are peste 18 metri înălțime și cântărește circa 20 de tone.

businessÎn perioada 28-29 iunie, Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) va organiza primul său eveniment de cariere destinat tinerilor cu experiență de studiu peste hotare. Evenimentul va avea loc la Institutul Bancar Român din București.

Scop și Obiective. Prin acest proiect, LSRS urmărește conectarea studenților și absolvenților care au studiat peste hotare cu acei angajatori din România pregătiți să investească în tineri cu pregătire universitară în străinătate. „Hai Acasă!” vizează, așadar, sprijinirea acestor tineri remarcabili în efortul lor de a găsi oferte profesionale atractive în țară și susținerea companiilor din România în recrutarea unor oameni cu un potențial profesional ce merită valorificat.

Condiții de participare pentru tineri. Evenimentul este deschis tuturor tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, care se bucură de experiență de studiu în străinătate de minim un semestru academic la o instituție acreditată de învățământ superior și care sunt în căutare de oportunități profesionale în România. Printre domeniile de activitate vizate se numără:

Finanțe/Asigurări/Audit/Bănci/Consultanță/Investiții

Electronice/IT/Telecom/Inginerie/Hardware/Software/Suport Marketing/Media/PR/Publicitate

Agricultură/Auto/Energie/Industrie/Servicii/Transporturi

Oportunități pentru angajatori. Sunt invitate la eveniment toate companiile dornice să recruteze în prezent sau pentru viitorul apropiat studenți și absolvenți cu experiență academică peste hotare. Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, reprezentanții companiilor vor avea ocazia să-i cunoască îndeaproape pe acești tineri, să-și prezinte portofoliile și programele de recrutare, să încheie acorduri de colaborare cu aceștia și, de ce nu, să reprezinte cu succes renumele companiilor lor ca angajatori de top.
tranzit_venusPe 6 iunie planeta Venus trece prin faţa Soarelui, fenomen care va mai fi observat în 2117. Acesta reprezintă unul dintre cele mai rare evenimente astronomice.
Tranzitul lui Venus reprezintă momentul în care planeta se interpune între Pământ și Soare, obturând o mică parte a discului solar. Evenimentul este similar cu o eclipsă solară, cu deosebirea că, deși diametrul lui Venus este de patru ori mai mare decât cel al Lunii, planeta Venus pare mai mică deoarece se află la o distanță mai mare de Terra.
În România nu se va putea observa momentul de maxim al tranzitului, ci doar ultima fază. Tranzitul începe la ora 01:29 şi se va termina la ora 07:49. Pentru observarea în siguranţă a tranzitului lui Venus prin faţa Soarelui trebuie protejaţi ochii cu filtre pentru observaţiile solare, identice cu cele folosite pentru eclipse. Se pot folosii ochelarii realizaţi special pentru eclipsele solare.

bani-leiGuvernul acordă ajutoare de stat de până la 7.500 de euro pentru fiecare agricultor afectat de ninsorile masive din ianuarie-februarie, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de astăzi.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cuantumul total disponibil pentru acest ajutor este de 1,93 de milioane de euro.

CITEŞTE MAI MULT pe evz.ro