Știri naționale

Știri naționale

tricolor-chisinauTricolorul de pe clădirea Primăriei Chişinăului a fost coborât în bernă. Astăzi se împlinesc 200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia. Anterior deputaţii parlamentului au respins propunerea Partidului Liberal care prevedea declararea zilei de 16 mai, zi de doliu. (sursa: 24h.md)

Pe 16/28 mai 1812 la București, în hanul agentului rus Manuc Bei s-a semnat Trataul de Pce între Imperiul Rus şi Imperiul Otoman. Tratatul avea 16 articole publice și două articole secrete.

Prin articolele 4 și 5, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate, (conform cu recensământul ordonat de autoritățile țariste în 1817). Au trecut în componența Imperiului Rus ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul. Autoritățile țariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată "Bessarabia ".

Articolul 6 prevedea retrocedarea către Imperiul Otoman a orașelor Anapa, Poti și Akhalkalaki, dar ocuparea de către Rusia a portului Suhumi și altor localiutăți din Caucaz.

La București s-au pus bazele independenței Serbiei, care a căpătat un grad sporit de autonomie, fapt care a dus la primele inițiative de sârbizare a românilor timoceni.


Știri naționale

invatamant_gimnaziuMinisterul Educației a stabilit structura anului școlar 2012-2013. Aceasta a fost publicată deja în Monitorul Oficial, sub forma unui ordin de ministru.
Anul școlar 2012-2013 va avea 36 de săptămâni de cursuri. Ca în fiecare an, clasele terminale au un alt regim, elevii acestora încheind cursurile mai devreme:
- pentru clasele terminale din învățământul liceal, durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de Bacalaureat.
Cursurile claselor terminale (XII-a și a XIII-a) se încheie la data de 31 mai 2013;
- pentru clasa a VIII-a durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale.
Cursurile claselor a VIII-a se încheie la data de 14 iunie 2013;
- pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare;
- pentru clasele din învățământul profesional cu durata de 2 ani, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare;
- pentru învățământul special - clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 182 de zile;
Cursurile anului școlar 2012-2013 încep la data de luni, 10 septembrie 2012. Primul semestru se încheie vineri, 21 decembrie 2012.
În perioada 29 octombrie-4 noiembrie 2012, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.
Vacanța de iarnă - sâmbătă, 22 decembrie 2012 - duminică, 13 ianuarie 2013
Semestrul al II-lea începe luni, 14 ianuarie 2013 și ține până pe 21 iunie 2013. 
Vacanța de primăvară - sâmbătă, 6 aprilie 2013 - duminică, 21 aprilie 2013
Vacanța de vară - sâmbătă, 22 iunie 2013 - duminică, 8 septembrie 2013
Săptămâna 1-5 aprilie 2013 din semestrul al doilea este săptămâna dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Scoala altfel”, având un orar specific
Tezele din semestrul I al anului școlar 2012-2013 se susțin, de regulă, până la data de 30 noiembrie 2012
Tezele din semestrul al ÎI-lea al anului școlar 2012-2013 se susțin, de regulă, până la data de 25 mai 2013.
Știri naționale

ioan-mangMinistrul Educaţiei, Ioan Mang, a demisionat astăzi din funcţie, a anunţat premierul Victor Ponta. Şeful guvernului a adăugat că ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, va asigura interimatul la ministerul Educaţiei, informează gandul.info
Știri naționale

sorin-ovidiu-vintu_1Sorin Ovidiu Vântu, fostul patron al Realitatea TV, a fost prins de poliţişti în oraşul Tulcea conducând cu o viteză de 107 kilometri pe oră, titrează Mediafax. SOV le-a declarat oamenilor legii că nu are carnetul la el. Acestuia urmează să i se suspende permisul pentru 90 de zile.
Știri naționale

huiduRealizatorul tv a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în urmă accidentului soldat cu trei morți, produs în octombrie 2011 zona localității Timisul de Sus.
El se afla în mașină împreună cu soția sa, cu cei doi copii în vârstă de 2 și 4 ani și cu bona acestora. În timp ce se deplasa pe DN 1, în dreptul kilometrului 149 din direcția Predeal spre Brașov, aflat la volanul unui autoturism de teren, Șerban Huidu, în urma neadaptării vitezei la condițiile de drum (carosabil ud), a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu o Dacia Logan ce venea din sens opus.
În urma impactului a rezultat decesul ocupanților autoturismului Logan. Potrivit concluziilor expertizei tehnice, la momentul accidentului, mașina condusă de realizatorul TV rula cu 87 km/h, în condițiile în care limita de viteză era de 50 km/h, și a intrat total pe contrasens.
sursa foto: gandul.info
Știri naționale

daniel-constantin-dan-voiculescuUn teren din Corbeanca este locul în care se întâlnesc interesele familiei Voiculescu cu cele ale noului ministru al agriculturii, Daniel Constantin, care acum trebuie să recupereze 60 de milioane de euro de firmele şefului său informal .Actualul ministru şi-a cumpărat un teren la preţ preferenţial de la soţia lui Dan Voiculescu şi îi datorează fondatorului PC aproape 300.000 de euro, titrează Evenimentul Zilei.

Read more: EVZ: Daniel Constantin, dator vândut lui Voiculescu: vilă în Corbeanca şi 295.000 de euro
Știri naționale

william_branzaSenatorul Viorel Riceard Badea, despre care președintele PDL Diaspora, William Brânză, a spus că singurul său proiect este starea de ebrietate, i-a transmis acestuia că viciul îi este străin și îl acuză pe acesta că a declanșat un "jihad mediatic" împotriva sa, titrează Evenimentul Zilei
Știri naționale

basarabia-pamant-romanesc-afis-cu-tricolorÎn această lună se implinesc două secole de la semnarea Păcii de la Bucureşti, din 16/28 mai 1812, între Imperiul Rus şi Imperiul Otoman, care a marcat încheierea conflictului început în 1806, dar a si condus la un deznodământ tragic pentru români: pierderea a încă unei părţi a Moldovei, cea dintre Prut şi Nistru, după cea a Bucovinei în 1774.

Nu trebuie să încetăm a spune şi astăzi, răspicat, că actul de sfâşiere a Moldovei de către Imperiul Ţarist a fost un act criminal, fraudulos, cu încălcarea tratatelor în vigoare şi a dreptului internaţional din epocă, întrucât Moldova nu era provinice turcă. Având statut de suzeranitate în raport cu Imperiul Otoman, însemna că acesta nu avea dreptul să anexeze sau să ocupe Moldova; cu atât mai puţin Imperiul Rus.

Cu prilejul comemorarii celor doua veacuri de la rapirea teritoriului romanesc dintre Prut si Nistru, Asociatia Stindard organizeaza un concurs online, in perioada 10 mai – 10 iunie a.c. , dotat cu premii in valoare de 600 lei.

Detalii privind concursul, precum și regulamentul de funcționare pot fi consultate accesand situ-ul www.stindard.ro
Știri naționale

tramvaie_accidentPatru tramvaie de pe linia 41 s-au ciocnit în această dimineaţă în Pasajul Lujerului din Bucureşti. Două dintre tramvaie au deraiat.
Aproape 37 de persoane au fost rănite în accident dintre care trei grav. Printtre răniţi se află şi un copil care a fost trimis la spital împreună cu mama lui.  Unul dintre tramvaie s-a oprit din cauza unei defecţiuni, iar cele care au venit în urma lui nu au mai putut frâna producându-se un accident în lanţ.
sursa foto: antena3.ro
Joomla SEF URLs by Artio