Știri naționale

Știri naționale

victor-ponta_1Noul Guvern vrea să scadă preţul la pâine începând din toamnă. Surse din cadrul USL au declarat pentru gandul.info că se analizează posibilitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele de panificaţie începând din luna septembrie.

Potrivit gandul.info, propunerea a fost avansată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Oficialii FMI, CE şi ai Băncii Mondiale s-au arătat sceptici în privinţa reducerii TVA la alimentele de bază, susţinând că o astfel de măsură ar reduce încasările la buget. În cadrul discuţiilor informale purtate în cadrul Guvernului USL, Constantin le-a arătat un grafic prin care reducerea TVA la produsele de bază nu ar periclita încasările la buget. Din contră, el susţine că va creşte încasările.

Surse din USL au precizat pentru gândul că ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a respins majoritatea propunerilor venite din partea miniştrilor, explicându-le acestora că nu se pot aplica taxe mai mici în această perioadă.
Știri naționale

nastaseÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie ÎCCJ) a amânat, miercuri, pentru 10 mai, judecarea recursului formulat de fostul premier Adrian Năstase împotriva deciziei de condamnare la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".
Motivul amânării a fost lipsa de avocat în cazul unui inculpat, dar şi pregătirea apărării solicitate de ceilalţi. Instanţa le-a pus în vedere inculpaţilor şi avocaţilor să fie prezenţi la termenul stabilit pentru a fi audiaţi.
CITEŞTE MAI MULT pe agerpress.ro
Știri naționale

olimpiciElevii români au obținut o medalie de aur și una de argint la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (EUSO), anunța Ministerul Educației. Aceasta este a treia participare a României la competiția cu caracter interdisciplinar pe echipe.  
Cei șase laureați sunt Andreea Maria Filip și Ana-Cătălina Mirisescu (ambele de la Liceul de Informatică București), respectiv Marian Adrian Radu (Colegiul Național "Frații Buzesti" din Craiova) - medaliați cu aur, Teodora Telecan (Colegiul Național de Informatică "Onisifor Ghibu" din Cluj-Napoca), Cristian Zaharia (Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu" din București) și Klaus Andreas Ludescher (Colegiul Național "C.D. Loga" din Timișoara).
Știri naționale

press-freedom-dayLa 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU, declara ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertății presei. Ideea acestei acțiuni a apărut la Conferința Generală UNESCO care, printr-o rezoluție din 1991 asupra "Promovării libertății presei în lume", a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este o componența esențială a unei societăți democratice. 

Data de 3 mai comemorează Declarația de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente și pluraliste, organizat de către UNESCO și ONU la Windhoek, Namibia.

Televiziunea Română va realiza şi difuza, pe parcursul zilei de 3 mai – Ziua Mondială a Libertăţii Presei - o serie de emisiuni dedicate libertăţii presei şi dreptului la liberă exprimare.

Programele de ştiri şi dezbaterile transmise pe TVR 1, TVR 2 şi TVR INFO vor fi realizate în parteneriat cu Active Watch-Agenţia de Monitorizare a Presei, iniţiator al celebrării Zilei Mondiale a Libertăţii Presei în România.
Știri naționale

victor_pontaPremierul desemnat Victor Ponta a decis ca toţi secretarii de stat şi toţi prefecţii să fie înlocuiţi. Decizia a fost anunţată în CExN al PSD.

Victor Ponta a anunţat, de asemenea, că şefii agenţiilor guvernamentale vor rămâne în funcţie "până se dovedeşte că se implică politic". (Mediafax)
Știri naționale

meteoLuni - 30 aprilie
Vremea va fi în continuare frumoasã şi deosebit de caldã. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 32 de grade, iar cele minime între 9 şi 19 grade, uşor mai scãzute în depresiuni, spre 4...5 grade. Presiunea atmosferica nu va avea variaţii semnificative.
Marţi - 1 mai
Vremea se va menţine frumoasã şi deosebit de caldã. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorãri dupã-amiaza la munte, unde izolat vor fi averse slabe şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 32 de grade, iar cele minime între 9 şi 19 grade, uşor mai scãzute în depresiuni, spre 5...6 grade. Presiunea atmosferica va fi în scãdere uşoarã, mai ales in vest.
Știri naționale

  euroAngajaţii români sunt, în continuare, pe ultimul loc în ceea ce priveşte valoarea orei de muncă, faţă de alţi salariaţi din ţările Uniunii Europene.


Costul orar al muncii a crescut, anul trecut, în Uniunea Europeană, de la 21,6 euro la 23,1 euro. În zona euro, indicatorul a urcat de la 25,8 euro în anul 2008 la 27,6 euro în 2011. Asta nu înseamnă salarii mai mari şi pentru angajaţii români care, împreună cu cei din Bulgaria, se află, în continuare, pe ultimele două locuri în ceea ce priveşte retribuirea muncii lor.

Potrivit unui raport Eurostat, între statele membre ale UE există diferenţe semnificative de remuneraţie. Costul orar al muncii reprezintă salarii, compensaţii financiare şi cheltuieli nesalariale ale angajatorului, dar şi contribuţiile pentru asigurările sociale.

Cele mai ridicate valori au fost estimate pentru Belgia (39,3 euro), Suedia (39,1 euro), Danemarca (38,6 euro), Franţa (34,2 euro), Luxemburg (33,7 euro), Olanda (31,1 euro) şi Germania (30,1 euro), titrează Mediafax.

La polul opus, cea mai ieftină forţă de muncă se regăseşte în Bulgaria (3,5 euro), România (4,2 euro), Lituania (5,5 euro) şi Letonia (5,9 euro), mai scrie sursa citată.

Estimările pentru statele din afara zonei euro sunt influenţate de ratele cursului de schimb valutar, iar studiul a fost realizat pentru firme cu mai mult de 10 angajaţi.

Știri naționale

masiniAutovehiculele înmatriculate în alte state, precum Bulgaria, Italia şi Spania, vor putea circula pe teritoriul României doar pentru 90 zile într-un an, termen calculat începând de la emiterea actului de vânzare-cumpărare a maşinii, conform unei decizii adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului.

Proprietarii de maşini care vor depăşi acest termen vor fi sancţionaţi cu amenzi şi reţinerea plăcuţei de înmatriculare.

Decizia a fost luată pentru a evita cazurile în care, prin înmatricularea maşinilor în alte state, este evitată plata în România a taxei de înmatriculare.

Știri naționale

nastaseJudecătorii instanţei supreme au amânat pentru 2 mai judecarea contestaţiei lui Adrian Năstase la decizia de condamnare la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", după ce fostul premier, avocatul acestuia şi Irina Jianu au anunţat că nu se pot prezenta la termenul de luni, titrează gandul.info.

Read more: Recursul lui Adrian Năstase în dosarul "TROFEUL CALITĂŢII", amânat pentru 2 mai
Știri naționale

alegeri_urnaMinistrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat, luni, că măsurile de ordine pentru alegerile locale vizează descurajarea eventualelor tentative de vot ilegal, astfel încât oamenii să aibă încredere că 10 iunie va fi o zi corectă din toate punctele de vedere.

Gabriel Berca a subliniat în videoconferinţa cu şefii structurilor teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) că nu va avea nicio reticenţă să meargă până la capăt în cazul neregulilor la alegerile locale.

Ministrul Administraţiei şi Internelor va detaşa în judeţe membri ai Corpului de control pentru a veghea la respectarea legii în perioada campaniei electorale şi în ziua votului, precizând că în fiecare judeţ va exista şi câte un procuror care să fie în legătură directă cu angajaţii MAI.
Joomla SEF URLs by Artio