Știri naționale

Știri naționale

Sf_GheorghePeste 920 de mii de români îşi sărbătoresc astăzi, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ziua de nume.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, peste 700 de mii dintre sărbătoriţi sunt bărbaţi. Majoritatea celor care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Mare Mucenic poartă numele de Gheorghe şi aproximativ 150 de mii dintre aceştia se numesc Gheorghiţă, George sau Ghiţă. Din totalul româncelor, puţin peste 130 de mii poartă numele de Georgeta iar aproximativ 40 de mii au numele de Gheorghiţa sau Geta.

Știri naționale

turismGuvernul va aproba, marţi, hotărârea prin care 30 aprilie va deveni zi liberă. Anunţul a fost făcut chiar de premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

"Intenţia noastră este ca ziua de 30 aprilie să fie declarată zi liberă. Am discutat-o în şedinţa de guvern de la începutul acestei săptămâni. Cel mai probabil marţi vom face demersul legal pentru ca acest lucru să se întâmple: ziua de luni, zi lucrătoare, să fie declarată zi nelucrătoare şi să poată fi recuperată pe baza unei zile de sâmbătă, în luna care urmează", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Bugetarii sunt liberi marţi, 1 mai, şi, dacă nu ar lucra nici luni, 30 aprilie, ar avea patru zile libere consecutive.


Știri naționale

  ziua-cartiiAflată sub patronaj UNESCO, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, marcată anual pe 23 aprilie, este cea mai mare sărbătoare mondială a publicaţiilor şi lecturii, recunoscută în peste 100 de ţări din toată lumea.

La originea acestei sărbători se află simbolistica zilei de 23 aprilie, în care au murit, în acelaşi an (1.616), William Shakespeare şi Miguel de Cervantes. Totodată, ideea sărbătoririi acestei zile este legată de o tradiţie catalană. Pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sf. Jordi şi a Sfântului Gheorghe, bărbaţilor cu adevărat preţuiţi li se dăruiau cărţi şi un trandafir roşu. În 1.923, librarii catalani au oferit, în această zi, câte un trandafir pentru fiecare carte cumpărată, tradiţie păstrată până azi, precizează elefant.ro.

Obiectivele principale ale acestei sărbători este de a încuraja copiii și tinerii să revină la practica lecturii, dar şi să promoveze accesul la cărţi şi la oportunităţile de a avea o carte proprie sau chiar o bibliotecă.

Anul acesta, Ziua Internaţională a Cărţii va fi marcată în mai multe oraşe ale ţării, cea mai mare librărie online din ţară dăruind 3.000 de cărţi în Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca şi Braşov. Acţiunea este sprijinită de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Știri naționale

  Din anul şcolar 2012-2013, la catedră vor ajunge numai absolvenţii de mastere didactice şi tutoriat. În perioada frecventării studiilor superioare, studenţii care doresc să ajungă profesori vor primi, lunar, o bursă echivalentă cu salariul unui debutant în sistemul de Învăţământ, în valoare de 700 de lei.

reguli-noi-la-catedra

Începând din acest an, legislaţia prevede şase ani de studiu pentru tinerii aspiranţi la un post în sistemul de Învăţământ. Astfel, un absolvent al unei facultăţi de trei ani va fi obligat să urmeze doi ani de master didactic în urma căruia, dacă va lua examenul final, va putea urma un stagiu practic, de un an, sub îndrumarea unui profesor mentor specializat.

Recent, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a explicat, pentru ev.ro, că, din momentul în care s-a înscris la un masterat didactic, „studentul va primi o bursă egală cu salariul unui debutant, fiind, în esenţă, angajat al sistemului. Cei doi ani de master didactic cuprind pregătirea teoretică şi practică în didactica materiei pe care urmează să o predea. La finalul cursurilor de master, studentul va susţine un examen de dizertaţie. Dacă nu îl va promova, nu va putea preda”, a mai precizat ministrul de resort. În cazul în care studentul depăşeşte acest prag, el va putea profesa în anul de tutoriat. Valoarea bursei lunare pentru perioada de studii este de 700 de lei, acesta fiind singurul singurul program de masterat în care studenţii beneficiază de salariu.

În cazul tinerilor care au absolvit o facultate de patru ani sau mai mulţi, dar şi a celor care au absolvit deja un master şi doresc să se îndrepte spre o carieră didactică, legislaţia prevede posibilitatea de a se înscrie direct la examenele pentru posturile din Învăţământ. Singura regulă este obligaţia de a preda, în primul an, sub tutela unui profesor coordonator.
Știri naționale

mihai_razvan_ungureanuGuvernul anunţă Comisia Europeană că în acest an va decide recuperarea integrală a diminuărilor salariale aplicate în 2010 angajaţilor din sectorul bugetar, ceea ce va conduce la o uşoară creştere a cheltuielilor de personal, dar cu tendinţă de scădere a acestora pe termen mediu, titrează Mediafax.

Recuperarea integrală a diminuărilor salariale este prevăzută în Programul de convergenţă aprobat, miercuri, de Guvern, la capitolul privind politica bugetară pentru acest an, "puncte cheie ale bugetului pe 2012".

Integral, pe Mediafax.ro
Știri naționale

vot1Președintele Comisiei parlamentare de cod electoral, Sulfina Barbu, a declarat joi că s-a decis, în cadrul comisiei electorale, susținerea sistemul de vot mixt, mai exact jumătate dintre mandatele pentru Camera Deputaților și Senatului vor reveni candidaților care obțin cele mai multe voturi, iar cealaltă jumătate vor fi repartizate prin vot pe listă, informează Agerpres.
CITEŞTE MAI MULT pe hotnews.ro
Știri naționale

cristian-mungiuRegizorul Cristian Mungiu, laureat al premiului Palme d'Or în 2007, a fost inclus în competiţia oficială a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, cu lungmetrajul "După dealuri/ Beyond the Hills", relatează Mediafax.

Cristian Mungiu este scenaristul şi regizorul filmului "După dealuri/ Beyond the Hills", înscris la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în septembrie anul trecut, cu titlul "Provizoriu".

Pelicula reprezintă o coproducţie între casa cineastului român - Mobra Films -, casa franceză Why Not Productions şi casa de producţie, cu sediul în Belgia, a fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Les Films du Fleuve.

Știri naționale

mihaela_popaSenatorul PDL Mihaela Popa pleacă după Sorin Frunzăverde la PNL, mutarea sa lăsând puterea fără majoritate la Senat. Până astăzi, PDL, UDMR şi UNPR se bazau pe 66 de senatori, iar USL tot pe 66, deciziile stând în votul independenţilor Mircea Geoană şi Cezar Măgureanu. Raportul de forţe putere-opoziţie este în acest moment 65-67, titrează gandul.info.
Știri naționale

anafManagerii pot afla, acum, dacă firmele partenere au datorii la stat, conform înregistrărilor din baza de date a ANAF. RisCo este singurul sistem independent din ţară care poate oferi astfel rapoarte cu scopul de a înlătura toate riscurile unor afaceri.


Serviciul este disponibil fiecărei socităţi care doreşte să-şi verifice partenerul de afaceri, singura condiţie fiind cunoaşterea Codului Unic de Înregistrare (CUI) al firmei care urmează a fi investigată. Potrivit Financial View Media Services, Raportul Datorii Restante (http://www.efin.ro/risco) cuprinde denumirea debitorului, sucursalele şi punctele de lucru ale debitorului, obligaţiile restante la bugetul de stat, dar şi observaţii cu privire la tipul acestora.

Procedeul după care poate fi verificată o firmă în această bază de date este simplu: firma poate fi căutată după nume, iar dacă nu apare în lista oferită de baza de date a ANAF, înseamnă că nu figurează cu datorii la stat. Raportul este oferit pe adresa de e-mail indicată de utilizator, iar costul unei căutări este de 3 lei, fără TVA, pentru fiecare companie verificată.

Știri naționale

turismGuvernul a discutat în şedinţa de miercuri posibilitatea ca bugetarii să nu lucreze pe 30 aprilie, pentru a se prelungi astfel minivacanţa de 1 Mai, o decizie urmând să fie luată săptămâna viitoare, a declarat pentru Mediafax, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
"Guvernul a discutat în şedinţa de azi (n.red. miercuri) posibilitatea ca ziua de 30 aprilie să fie liberă pentru bugetari, urmând să fie recuperată ulterior. A fost o discuţie de principiu, o decizie urmând să fie luată în şedinţa Executivului de săptămâna viitoare", a spus Oprea.
Bugetarii sunt liberi marţi, 1 mai, şi dacă nu ar lucra nici luni, 30 aprilie, ar avea patru zile libere consecutive.
Joomla SEF URLs by Artio