Știri naționale

Știri naționale

businessChestionată privind identitatea companiilor cu care are relații contractuale, compania cu capital de stat Societatea Națională a Sării Salrom a refuzat să răspundă întrebării adresate în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații cu caracter public, invocând confidentialitateacomerciala a listei operatorilor economici cu care contracte.

Peste 1000 de contracte pentru aprovizionarea și valorificarea sării și a substanțelor nemetalifere în cursul anului 2011, dintre care 66 pentru export, intră în această situație, fiind secretizate de către compania de stat.

În răspunsul societății se precizează că „este de domeniul evidentei” faptul că instituția ar fi puternic prejudiciata dacă persoanele concurente i-ar cunoaște partenerii și condițiile comerciale contractuale contractuale, având în vedere că nu practică aceleași condiții comerciale cu toți partenerii.

Salrom este singurul producător de sare din România, care exploatează, gestionează și comercializează sarea și substanțele nemetalifere (http://www.salrom.ro/despre-noi.php).

Fiind vorba de o instituție de stat și de resurse care reprezintă proprietate publică (art. 136 din Constituție), condițiile comerciale contractuale, cum ar fi redevențe, termene și alte clauze sunt stabilite de legislația în vigoare (mai precis, Legea minelor nr. 85/2003) fiind obligatorie practicarea acelorași condiții comerciale contractuale atunci când este vorba despre același obiect contractual.

Nu este prima oară când instituțiile publice sau societățile comerciale cu capital de stat abuzează de excepțiile la liberul acces la informații de interes public prevăzute la art. 12 din Legea 544/2001 pentru a secretiza informații de interes public, din contra, din ce în ce mai multe companii cu capital de stat evită cerințele de transparență ale legislației românești invocând probleme de confidențialitate comercială sau secrete de serviciu. Secretizarea unor contracte precum Chevron, Petrom sau chiar și contracte minore ale oricărei companii de stat a devenit o practică instituțională extrem de întâlnită la nivelul instituțiilor publice românești și a companiilor de stat, în ciuda legislației existente și a numeroaselor procese bazate pe Legea 544, câștigate de organizații neguvernamentale din România.

Fundația Soros România va folosi toate căile legale pentru obținerea acestor informații de interes public, inclusiv acțiunea în instanță împotriva Societății Naționale a Sării în baza legii liberului acces la informațiile de interes public, și va da publicității, în mod transparent, toate informațiile rezultate în urma acestor demersuri. 

Știri naționale

otv1Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins cererea postului OTV de a reanaliza sancţiunea de înjumătăţire a licenţei, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA a declarat că postul vizat poate contesta în instanţă măsurea CNA.
Din această seară, OTV ar trebui să publice pe ecran textul sancţiunii.
Știri naționale

construct_expoCristian Petrescu, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a participat astăzi, 29 martie a.c., la deschiderea oficială a târgurilor internaţionale „Construct Expo 2012” şi „Ambient Expo 2012”, care se desfăşoară, în perioada 29 martie - 1 aprilie, la Centrul Expoziţional Romexpo Bucureşti.
Read more: S-a deschis Construct Expo 2012
Știri naționale

ioan_niculaeMagnatul Ioan Niculae s-a prezentat la sediul DIICOT pentru a fi audiat în dosarul gazului ieftin pentru Interagro. Miliardarul este acuzat de complot şi de subminarea economiei naţionale.

Integral, pe evz.ro
Știri naționale

AppleCel mai mare magazin cu produse Apple din sud-estul Europei, cu o suprafaţă totală de 260 metri pătraţi, din care 160 sunt destinaţi retailului, va fi deschis în România. În cadrul noului magazin există şi o zonă special amenajată de training şi prezentări destinate utilizatorilor de produse Apple.
Compania iStyle Bucharest SRL va deschide, vineri, cel mai mare magazin cu produse Apple din sud-estul Europei, în Băneasa Shopping City, cu o suprafaţă totală de 260 metri pătraţi, din care 160 sunt destinaţi retailului.
Știri naționale

curtea_constitutionalaCurtea Constituţională a decis că Legea lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist, este neconstituţională.

Parlamentul a adoptat Legea lustraţiei în 28 februarie, în absenţa Opoziţiei, care se află în grevă parlamentară.

Legea lustraţiei impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist. Actul normativ prevede că persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv ale regimului comunist nu vor putea fi numite în funcţii pentru cinci ani consecutiv.

(sursa foto:inpolitics.ro)

Știri naționale

stefan-radofActorul Ştefan Radof a murit în această dimineaţă. Radof, în vârstă de 77 de ani, care la începutul anilor '90 a fost şi senator, se afla internat de aseară, la Spitalul Floreasca din Capitală, la Terapie Intensivă. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca a mai spus că actorul Ştefan Radof avea mai multe suferinţe cronice.

Read more: A murit actorul Ştefan Radof
Știri naționale

puncte-negreInspectoratul General al Poliţiei Române(IGPR) – Direcţia Rutieră, împreună cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, demarează un program naţional de creştere a siguranţei rutiere pe drumurile din România. Programul constă în semnalizarea zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, denumire puncte negre.
Read more: Punctul negru - un nou indicator rutier/Vezi harta cu aceste zone
Știri naționale

otv1CNA a aplicat, marţi, OTV cea mai drastică sancţiune posibilă -înjumătăţirea licenţei audiovizuale-, pentru că televiziunea difuzează continuu publicitate politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală, astfel postul mai poate emite până pe 28 septembrie.

Sancţiunea - cea mai severă pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) o poate aplica conform Legii audiovizualului - a fost propusă de Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, şi a fost adoptată cu şapte voturi "pentru" şi unul "împotrivă" (Mihai Mălaimare).

De asemenea, sancţiunea a vizat mai multe emisiuni difuzate pe OTV în lunile noiembrie, decembrie 2011 şi ianuarie 2012. În această perioadă, pe OTV au fost transmise, sub diferite forme, mesaje de publicitate politică pentru "viitorul preşedinte al României" Dan Diaconescu, dar şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o conduce - Partidul Poporului. (Mediafax)


Știri naționale

peisajMinisterul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) organizează un concurs de selecţie a dosarelor pentru cea de-a treia ediţie a concursului Premiul peisajului 2012-2013, iniţiat de Consiliul Europei în vederea creşterii conştientizării societăţii civile asupra valorii peisajelor naturale şi culturale.

Competiţia este destinată ţărilor semnatare ale Convenţiei Europene a Peisajului (cunoscute sub numele de Convenţia de la Florenţa), aprobată în 20 octombrie 2000, şi primeşte candidaturi în vederea acordării premiului la data de 20 octombrie 2013. Până în prezent, convenţia a fost ratificată de 35 de state europene, inclusiv România, şi a fost semnată de alte patru state.

La concurs pot participa autorităţile locale şi regionale şi grupările lor care, în cadrul politicilor naţionale, au pus în practică politici sau măsuri de protecţie, management şi/sau amenajare a peisajelor, cu efect de lungă durată şi care au putut servi ca exemplu pentru alte autorităţi publice din Europa. Printre participanţi se pot număra şi organizaţiile neguvernamentale care au avut contribuţii particulare remarcabile la protecţia, managementul sau amenajarea peisajului. Fiecare stat poate depune o singură candidatură la Secretariatul General al Consiliului Europei. Termenul-limită pentru transmiterea aplicaţiilor la registratura MDRT este 20 octombrie 2012.

MDRT organizează concursul de selecţie a dosarelor şi va înainta rezultatul acestui demers Secretariatului General al Consiliului Europei.

Detalii cu privire la procedura de selecţie, criteriile de eligibilitate, conţinutul dosarului de candidatură şi informaţii suplimentare cu privire la acest premiu pot fi găsite la adresele www.coe.int/europeanlandscapeconvention şi http://mdrt.ro/dezvoltare-teritoriala/prezentare-generala-a-domeniului.

Joomla SEF URLs by Artio