Știri naționale

Știri naționale

Muzeul Naţional al Ţăranului Român anunţă marcarea duminică, printr-o serie de acţiuni, împlinirea a 22 de ani de la reînfiinţarea prestigioasei instituţii.

Potrivit Biroului de presă al MŢR, cu această ocazie, intrarea în expoziţia "Pe aripile timpului" va fi liberă, vizitatorii putând participa la vizite ghidate, pentru o ultimă zi de vizitare, după care expoziţia urmează să fie desfăcută şi pregătită pentru refacerea ei în Franţa.
Read more: 22 de ani de la reînfiinţarea Muzeului Ţăranului Român. Aniversarea va fi marcată duminică
Știri naționale

wallstreetRomânia a atras cu puţin timp în urmă1,5 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani,  la un randament de 6,875% pe piaţa din SUA - a spus secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi, citat de mediafax.ro. 

Cererea pentru obligaţiuni a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare sumă subscrisă pe piaţa de dolari pentru o ţară din Europa Centrala şi de Est.
Read more: Febră pe Wall Street pentru obligaţiile emise de statul român. 1,5 mld dolari, atraşi rapid de pe...
Știri naționale

daciaCentrul de cercetări din România al uzinelor Renault lucrează, în prezent, la modelul unei berline de familie. Maşina ar putea fi lansată în 2015 şi va purta numele Solenza, potrivit site-ului Caradisiac, citat de mediafax.ro

Potrivit Caradisiac, noua Solenza va avea o lungime de 4,8 metri şi va avea un preţ minim de 13.000 de euro.
Solenza se va fi construită pe platforma Clio 2, ca toate celelalte modele Dacia, şi va folosi o serie de componente ale modelului Renault Fluence.
Știri naționale

Fostul secretar general al Guvernului, Daniela Andreescu, a contestat la Curtea de Apel Bucureşti raportul prin care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declarat-o incompatibilă şi a dat în judecată şi Guvernul, cerând totodată anularea deciziei prin care a fost revocată din funcţie.

Acţiunea de anulare a deciziei prin care a fost îndepărtată din funcţia de şef al SGG a fost depusă în 13 ianuarie, având primul termen de judecată în 7 martie.

"Consider că instanţa este cea în măsură să clarifice dacă am făcut cumva o eroare la conducerea Secretariatului General al Guvernului şi să lămurească dacă modul de revocare a fost corect", a spus Andreescu.

Fostul şef al SGG apreciază că revocarea din funcţie ar fi trebuit decisă doar în baza unei sentinţe judecătoreşti, emisă în urma anchetelor derulate de Agenţia Naţională de Integritate.


Știri naționale

Gerul din aceste zile va fi urmat de ninsori abundente, potrivit estimărilor făcute de meteorologi.
Începând de joi, timp de şase zile, va ninge abundent.
 mai afectaţi vor fi locuitorii din Oltenia, acolo unde stratul de zăpadă va putea depăşi un metru grosime, iar în zona Subcarpatică va ajunge chiar la un metru şI jumătate grosime.

Primele ninsori vor începe joi dimineaţă şI vor fi slabe cantitativ. Acestea se vor intensifica vineri. 


Știri naționale

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat azi, la întoarcerea de la şedinţa informală a Consiliului Europei,
că a fost o reuniune decisivă, pentru a arăta voinţa liderilor politici de a redresa situaţia economică a Uniunii Europene.

Vorbind despre nivelul de îndatorare al statelor UE, Băsescu a spus că datoria totală a României este de 97,9 miliarde de euro, din care 22 de miliarde de euro reprezintă datoria publică. 

Diferenţa e reprezentată de datoria privată: a populaţiei şi a societăţilor comerciale.

"Europa de dinainte de criză nu mai seamănă cu Europa de astăzi şi cu Europa de mâine", a declarat şeful statului. Potrivit acestuia, "iluzia traiului pe datorie s-a spulberat" nu numai în România, ci în întreaga Uniune Europeană. 

"Românii au fiecare în spatele lor 4.570 de euro datorie. Vorbesc şi de datoria privată, totul la un loc. Asta rezultă din raportul 97,9 miliarde euro total datorie la 21,41 milioane locuitori, cifra oficială a ultimului recensământ", a spus Băsescu.

El a arătat că, luând în considerare cifra de 4.570 euro, rezultă că suntem statul cu cea mai mică datorie pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

Datoria publică pe cap de locuitor - cea pe care statul a făcut-o în numele nostru - e de circa 1.000 de euro. Știri naționale

vasile_blaga
Președintele Senatului, Vasile Blaga, a avut un schimb dur de replici cu premierul Emil Boc în cadrul ședinței grupurilor parlamentare ale PDL, cel dintâi sugerându-i primului ministru că demisia guvernului ar fi oportună.

Potrivit unor surse politice, discuția s-a axat în proporție de 90% pe felul în care funcționează în acest moment partidul, și implicit Guvernul. Majoritatea celor prezenți a susținut că partidul trebuie condus "altfel". Șeful Senatului a subliniat chiar, că "partidul nu se termină nici cu Emil Boc și nici cu Vasile Blaga".

"Va trebui să fim foarte atenți ce vom face în continuare. Doar o remaniere s-ar putea să nu fie suficientă", ar fi spus Blaga, la şedinţa grupurilor parlamentare ale PDL.

Răspunsul premierului l-a determinat pe Blaga să-i ceară acestuia să le spună și parlamentarilor ce trebuie făcut dacă știe, pentru că ei nu știu. Totodată, președintele Senatului i-a sugerat premierului că ar fi momentul ca democrat-liberalii să nu se mai prefacă că sunt într-o altă situație decât cea reală. 

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a confirmat tensiunile de la şedinţa PDL.  "Vasile Blaga a avut un discurs sever la adresa celor prezenți. A reproșat faptul că deși partidul și Guvernul a trebuit să ia decizii dure dar nu a reușit să le explice populației. Este cel mai greu moment prin care trece PDL-ul de la înființarea sa".
Știri naționale

ludovic_orban
Deputatul PNL Ludovic Orban, cel care s-a aflat la originea ideii de demisie a parlamentarilor liberali ca formă de protest faţă de guvernarea actualei puteri, va rămâne în Parlament.

El a spus, totuşi, că demisia, înaintată săptămâna trecută conducerii PNL, rămâne disponibilă, iar dacă evenimentele ulterioare o vor face necesară, ea se va produce.

De altfel, cu excepţia Adrianei Săftoiu, deputat ales în Colegiul Urlaţi, niciun alt parlamentar PNL nu a pus până astăzi în practică promisiunea de a se retrage din legislativ. 
Știri naționale

adriana_saftoiu
Adriana Săftoiu, deputat PNL ales în Colegiul Urlaţi, a demisionat astăzi din Parlament. Săftoiu a fost singurul parlamentar liberal care şi-a dus până la capăt demisia anunţată săptămâna trecută. Atunci, toţi senatorii şi deputaţii PNL spuseseră că vor părăsi Parlamentul ca formă de protest pentru faptul că actuala putere nu părăseşte guvernarea.

„ Eu cel puţin consider că odată ce faci un gest de genul acesta, nu există o negociere din punctul acesta de vedere. Când mi-am depus acea demisie, am fost absolut convinsă că e singurul lucru pe care-l putem face, ca să ajungem la alegeri anticipate, care este singura variantă pentru a ieşi din actuala criză politică şi socială mult mai gravă decât criza economică.

În egală măsură, sunt de acord cu orice opinie care spune că o demisie a unui parlamentar nu schimbă situaţia şi nu va duce la alegeri anticipate. Numai că demisia e un act individual, de minimă demnitate şi onoare şi când ai spus că o faci, nu te retragi zicând «ştiţi, aşa mi-a spus partidul». Atunci, să mă ierte Dumnezeu, ce pot să mai spun când noi zicem că Roberta Anastase sau cutare din PDL răspund la comanda politică?", a spus Săftoiu într-un interviu la RFI.
Știri naționale

Judecătorii arădeni s-au pronunţat, luni după-amiază, în cazul fostei studente la medicină Carmen Bejan - condamnată după ce a participat la uciderea şi tranşarea unui bărbat - care solicitase întreruperea pedepsei cu închisoarea pentru a naşte şi a-şi creşte copilul în libertate, până când acesta va împlini un an.

Judecătorul a anunţat că respinge cererea lui Bejan de întrerupere a pedepsei, soluţie care poate fi atacată cu recurs în temen de zece zile.

Carmen Bejan s-a prezentat, ieri-dimineaţă, la procesul în care solicita Tribunalului Arad întreruperea pedepsei pe timpul sarcinii şi un an după naştere.

Ea s-a adresat şi ea instanţei, susţinând că "nu este niciun plan diabolic de a scăpa de pedeapsă" şi că îşi doreşte o familie.

Procurorul a insistat, însă, ca solicitarea să nu fie admisă pentru că "în mod evident a fost formulată pentru petent, nu pentru copil, care nu s-a născut încă".

Procurorul a susţinut că Bejan a urmărit să rămână gravidă, solicitând cameră intimă în penitenciar, scopul fiind acela de a putea cere eliberarea temporară.


Știri naționale

sorin_frunzaverdePrim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, în această dimineaţă, după şedinţa comună a coaliţiei, că "nu se pune problema alegerilor anticipate" şi că niciuna dintre formaţiunile care fac parte din coaliţie nu doreşte organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

"Nu se pune problema alegerilor anticipate. Nimeni nu doreşte acest lucru, niciuna din formaţiunile care fac parte din coaliţie", a declarat Frunzăverde, răspunzând întrebărilor ziariştilor pe această temă.

Joomla SEF URLs by Artio