Știri naționale

Știri naționale

press-freedom-dayLa 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU, declara ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertății presei. Ideea acestei acțiuni a apărut la Conferința Generală UNESCO care, printr-o rezoluție din 1991 asupra "Promovării libertății presei în lume", a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este o componența esențială a unei societăți democratice. 

Data de 3 mai comemorează Declarația de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente și pluraliste, organizat de către UNESCO și ONU la Windhoek, Namibia.

Televiziunea Română va realiza şi difuza, pe parcursul zilei de 3 mai – Ziua Mondială a Libertăţii Presei - o serie de emisiuni dedicate libertăţii presei şi dreptului la liberă exprimare.

Programele de ştiri şi dezbaterile transmise pe TVR 1, TVR 2 şi TVR INFO vor fi realizate în parteneriat cu Active Watch-Agenţia de Monitorizare a Presei, iniţiator al celebrării Zilei Mondiale a Libertăţii Presei în România.
Știri naționale

victor_pontaPremierul desemnat Victor Ponta a decis ca toţi secretarii de stat şi toţi prefecţii să fie înlocuiţi. Decizia a fost anunţată în CExN al PSD.

Victor Ponta a anunţat, de asemenea, că şefii agenţiilor guvernamentale vor rămâne în funcţie "până se dovedeşte că se implică politic". (Mediafax)
Știri naționale

meteoLuni - 30 aprilie
Vremea va fi în continuare frumoasã şi deosebit de caldã. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 32 de grade, iar cele minime între 9 şi 19 grade, uşor mai scãzute în depresiuni, spre 4...5 grade. Presiunea atmosferica nu va avea variaţii semnificative.
Marţi - 1 mai
Vremea se va menţine frumoasã şi deosebit de caldã. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorãri dupã-amiaza la munte, unde izolat vor fi averse slabe şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 32 de grade, iar cele minime între 9 şi 19 grade, uşor mai scãzute în depresiuni, spre 5...6 grade. Presiunea atmosferica va fi în scãdere uşoarã, mai ales in vest.
Știri naționale

  euroAngajaţii români sunt, în continuare, pe ultimul loc în ceea ce priveşte valoarea orei de muncă, faţă de alţi salariaţi din ţările Uniunii Europene.


Costul orar al muncii a crescut, anul trecut, în Uniunea Europeană, de la 21,6 euro la 23,1 euro. În zona euro, indicatorul a urcat de la 25,8 euro în anul 2008 la 27,6 euro în 2011. Asta nu înseamnă salarii mai mari şi pentru angajaţii români care, împreună cu cei din Bulgaria, se află, în continuare, pe ultimele două locuri în ceea ce priveşte retribuirea muncii lor.

Potrivit unui raport Eurostat, între statele membre ale UE există diferenţe semnificative de remuneraţie. Costul orar al muncii reprezintă salarii, compensaţii financiare şi cheltuieli nesalariale ale angajatorului, dar şi contribuţiile pentru asigurările sociale.

Cele mai ridicate valori au fost estimate pentru Belgia (39,3 euro), Suedia (39,1 euro), Danemarca (38,6 euro), Franţa (34,2 euro), Luxemburg (33,7 euro), Olanda (31,1 euro) şi Germania (30,1 euro), titrează Mediafax.

La polul opus, cea mai ieftină forţă de muncă se regăseşte în Bulgaria (3,5 euro), România (4,2 euro), Lituania (5,5 euro) şi Letonia (5,9 euro), mai scrie sursa citată.

Estimările pentru statele din afara zonei euro sunt influenţate de ratele cursului de schimb valutar, iar studiul a fost realizat pentru firme cu mai mult de 10 angajaţi.

Știri naționale

masiniAutovehiculele înmatriculate în alte state, precum Bulgaria, Italia şi Spania, vor putea circula pe teritoriul României doar pentru 90 zile într-un an, termen calculat începând de la emiterea actului de vânzare-cumpărare a maşinii, conform unei decizii adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului.

Proprietarii de maşini care vor depăşi acest termen vor fi sancţionaţi cu amenzi şi reţinerea plăcuţei de înmatriculare.

Decizia a fost luată pentru a evita cazurile în care, prin înmatricularea maşinilor în alte state, este evitată plata în România a taxei de înmatriculare.

Știri naționale

nastaseJudecătorii instanţei supreme au amânat pentru 2 mai judecarea contestaţiei lui Adrian Năstase la decizia de condamnare la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", după ce fostul premier, avocatul acestuia şi Irina Jianu au anunţat că nu se pot prezenta la termenul de luni, titrează gandul.info.

Read more: Recursul lui Adrian Năstase în dosarul "TROFEUL CALITĂŢII", amânat pentru 2 mai
Știri naționale

alegeri_urnaMinistrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat, luni, că măsurile de ordine pentru alegerile locale vizează descurajarea eventualelor tentative de vot ilegal, astfel încât oamenii să aibă încredere că 10 iunie va fi o zi corectă din toate punctele de vedere.

Gabriel Berca a subliniat în videoconferinţa cu şefii structurilor teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) că nu va avea nicio reticenţă să meargă până la capăt în cazul neregulilor la alegerile locale.

Ministrul Administraţiei şi Internelor va detaşa în judeţe membri ai Corpului de control pentru a veghea la respectarea legii în perioada campaniei electorale şi în ziua votului, precizând că în fiecare judeţ va exista şi câte un procuror care să fie în legătură directă cu angajaţii MAI.
Știri naționale

Sf_GheorghePeste 920 de mii de români îşi sărbătoresc astăzi, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ziua de nume.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, peste 700 de mii dintre sărbătoriţi sunt bărbaţi. Majoritatea celor care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Mare Mucenic poartă numele de Gheorghe şi aproximativ 150 de mii dintre aceştia se numesc Gheorghiţă, George sau Ghiţă. Din totalul româncelor, puţin peste 130 de mii poartă numele de Georgeta iar aproximativ 40 de mii au numele de Gheorghiţa sau Geta.

Știri naționale

turismGuvernul va aproba, marţi, hotărârea prin care 30 aprilie va deveni zi liberă. Anunţul a fost făcut chiar de premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

"Intenţia noastră este ca ziua de 30 aprilie să fie declarată zi liberă. Am discutat-o în şedinţa de guvern de la începutul acestei săptămâni. Cel mai probabil marţi vom face demersul legal pentru ca acest lucru să se întâmple: ziua de luni, zi lucrătoare, să fie declarată zi nelucrătoare şi să poată fi recuperată pe baza unei zile de sâmbătă, în luna care urmează", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Bugetarii sunt liberi marţi, 1 mai, şi, dacă nu ar lucra nici luni, 30 aprilie, ar avea patru zile libere consecutive.


Știri naționale

  ziua-cartiiAflată sub patronaj UNESCO, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, marcată anual pe 23 aprilie, este cea mai mare sărbătoare mondială a publicaţiilor şi lecturii, recunoscută în peste 100 de ţări din toată lumea.

La originea acestei sărbători se află simbolistica zilei de 23 aprilie, în care au murit, în acelaşi an (1.616), William Shakespeare şi Miguel de Cervantes. Totodată, ideea sărbătoririi acestei zile este legată de o tradiţie catalană. Pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sf. Jordi şi a Sfântului Gheorghe, bărbaţilor cu adevărat preţuiţi li se dăruiau cărţi şi un trandafir roşu. În 1.923, librarii catalani au oferit, în această zi, câte un trandafir pentru fiecare carte cumpărată, tradiţie păstrată până azi, precizează elefant.ro.

Obiectivele principale ale acestei sărbători este de a încuraja copiii și tinerii să revină la practica lecturii, dar şi să promoveze accesul la cărţi şi la oportunităţile de a avea o carte proprie sau chiar o bibliotecă.

Anul acesta, Ziua Internaţională a Cărţii va fi marcată în mai multe oraşe ale ţării, cea mai mare librărie online din ţară dăruind 3.000 de cărţi în Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca şi Braşov. Acţiunea este sprijinită de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Știri naționale

  Din anul şcolar 2012-2013, la catedră vor ajunge numai absolvenţii de mastere didactice şi tutoriat. În perioada frecventării studiilor superioare, studenţii care doresc să ajungă profesori vor primi, lunar, o bursă echivalentă cu salariul unui debutant în sistemul de Învăţământ, în valoare de 700 de lei.

reguli-noi-la-catedra

Începând din acest an, legislaţia prevede şase ani de studiu pentru tinerii aspiranţi la un post în sistemul de Învăţământ. Astfel, un absolvent al unei facultăţi de trei ani va fi obligat să urmeze doi ani de master didactic în urma căruia, dacă va lua examenul final, va putea urma un stagiu practic, de un an, sub îndrumarea unui profesor mentor specializat.

Recent, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a explicat, pentru ev.ro, că, din momentul în care s-a înscris la un masterat didactic, „studentul va primi o bursă egală cu salariul unui debutant, fiind, în esenţă, angajat al sistemului. Cei doi ani de master didactic cuprind pregătirea teoretică şi practică în didactica materiei pe care urmează să o predea. La finalul cursurilor de master, studentul va susţine un examen de dizertaţie. Dacă nu îl va promova, nu va putea preda”, a mai precizat ministrul de resort. În cazul în care studentul depăşeşte acest prag, el va putea profesa în anul de tutoriat. Valoarea bursei lunare pentru perioada de studii este de 700 de lei, acesta fiind singurul singurul program de masterat în care studenţii beneficiază de salariu.

În cazul tinerilor care au absolvit o facultate de patru ani sau mai mulţi, dar şi a celor care au absolvit deja un master şi doresc să se îndrepte spre o carieră didactică, legislaţia prevede posibilitatea de a se înscrie direct la examenele pentru posturile din Învăţământ. Singura regulă este obligaţia de a preda, în primul an, sub tutela unui profesor coordonator.
Joomla SEF URLs by Artio