Știri naționale

Știri naționale

comunismSenatul a adoptat tacit, marți, o inițiativă legislativă prin care se propune înființarea "Muzeului Comunismului", unde să fie etalate exponate relevante pentru această perioadă istorică, atât în România, cât și în străinătate.
Proiectul îi are ca inițiatori pe deputatul UDTTMR Amet Aledin - (minorități), deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, deputatul independent Mircia Giurgiu și pe deputatul PDL Petru Movilă.
Potrivit inițiatorilor, această instituție ar urma să fie subordonată Ministerului Culturii, din partea căruia va primi finanțare. Muzeul va putea primi, de asemenea, donații, supuse legislației românești în vigoare în acest domeniu.
Muzeul va funcționa, așa cum se menționează în inițiativa legislativă, într-o clădire pusă la dispoziție de autotitati în municipiul București.
Știri naționale

mihai-razvan-ungureanuMihai Răzvan Ungureanu va înființa o organizație non-guvernamentală care ar putea să poarte numele Inițiativa Civică de Centru Dreapta, pornind de la nevoia de "o regrupare a dreptei, în jurul câtorva principii pe care le poate exprima o platformă comună".

Deocamdată, fostul premier nu a oferit prea multe clarificări, vorbind despre o "inițiativă" care se coaguleaza în prezent, dar a precizat că așteaptă sugestii de la oricine este interesant la adresa de mail mru.dreapta [at]gmail.com.
CITEŞTE MAI MULT pe hotnews.ro
Știri naționale

bacalaureat-scrisMinisterul Educaţiei a trimis la toate inspectoratele școlare din țară taxele pe care trebuie să le perceapă școlile de la elevii care vor să susțină pentru a treia oară examenele.
Potrivit unei circulare, o probă de la Bacalaureatul 2012 costă 38 de lei, iar dacă un elev vrea să susțină toată sesiunea, trebuie să plătească 230 de lei.
Știri naționale

Ioan-MuresanIoan Avram Mureşan a primit luni, 28 mai, verdictul final în dosarul de deturnare de fonduri în care a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul, astfel că Mureşan trebuie să se predea autorităţilor în termen de 24 de ore pentru a fi plasat în detenţie.

El este acuzat că a aprobat abuziv acordarea a 5.000 de tone de ulei brut din rezervele de stat către o societate comercială, care nu îndeplinea nicio condiţie pentru a beneficia de acest sprijin.

Știri naționale

sigla-cna1CNA sărbătoreşte, vineri, 20 de ani de la înfiinţarea sa. În prezent, în România funcţionează 750 de televiziuni, 633 de posturi de radio şi 3.727 de reţele de distribuţie prin cablu, se spune în comunicatul semnat de preşedintele CNA, Răsvan Popescu.
Prima emisie de radio privată s-a produs pe 31 decembrie 1989, din clădirea Casei Scriitorilor de pe Calea Victoriei, pe frecvenţa de 92,7 MHz şi cu un emiţător ajuns în ţară prin intermediul Ambasadei Franţei la Bucureşti. A urmat, la scurt timp, începerea emisiei Radio Unifan, la 11 ianuarie 1990, şi Radio Nova 22, la 19 ianuarie acelaşi an.
Știri naționale

justitieCurtea Constituţională a decis, joi, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 15, din 8 mai 2012, referitor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ teritoriale, titrează realitatea.net
Știri naționale

victor-ponta_1Şeful Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, Constantin Grăjdan a fost demis în această dimineaţă de premierul Victor Ponta, după ce ieri, la patru zile de la numire Grăjdan a retras instituţia ca parte civilă din dosarul "Trofeul Calităţii", în care e judecat Adrian Năstase. Integral pe gandul.info
Știri naționale

inaltarea-domnuluiÎn Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.
Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Înălţarea Domnului, numită în popor şi Ispas, este unul dintre cele douăsprezece mari praznice împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe şi se sărbătoreşte întotdeauna în joia din săptămâna a şasea după Paşti, adică la patruzeci de zile după Înviere.

Tradiții și obiceiuri la Înălțarea Domnului - Ispas

- se poartă foi de nuc la brâu, pentru că și Hristos și-a pus când s-a înălțat;
- se crede că cine moare de Ispas ajunge în cer;
- la Ispas se bat cu leuștean vitele, că să se îngrașe;
- se tăie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar "Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar! "
- în ziua de Ispas să nu se dea foc și sare din casă; foc, pentru că tot anul vor avea oamenii inimă rea în casă ca focul; și sare nu se da, pentru că vacile nu vor avea smântâna;
- ce se seamănă după Ispas nu rodește;
- în ziua de Înălțarea Domnului, femeile care au în familie morți împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele morților, crezându-se că în acea zi se înaltă sufletele lor la cer și să aibă merinde de drum;
- femeile împart laptele dulce fiert cu păsat și la cine dau trebuie să dea și un buchet de mături de pe câmp;
- în această zi este și Paștele Cailor: numai în această zi se satură și caii o dată pe an, și doar un ceas pentru că așa au fost blestemați de către Maica Domnului.
Știri naționale

nastase_adrianInspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a înştiinţat, miercuri, instanţa care judecă recursul în dosarul Trofeul Calităţii în care este implicat fostul premier Adrian Năstase, că NU se constituie parte civilă pentru că nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil. ISC a depus, marţi, la dosarul "Trofeul calităţii", un document în acest sens semnat de noul şef al instituţiei, Constantin Grăjdan, informează gandul.info

Read more: Operaţiunea "PRESPĂLAREA" din dosarul TROFEUL CALITĂŢII: Noul şef numit de Ponta la ISC îl "iartă"...
Știri naționale

tismaneanu1Premierul Victor Ponta l-a eliberat pe Vladimir Tismăneanu din funcţia de preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, hotărând totodată şi retragerea lui Ioan Stanomir din postul de preşedinte executiv al Institutului. CITEŞTE MAI MULT pe realitatea.net
Știri naționale

manastire_Poarta_AlbaIPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a anunţat că va  construi o mănăstire la Poarta Albă, închinată memoriei martirilor, deţinuţi politici, morţi la construirea Canalului Dunăre - Marea Neagră, mai ales în perioada  1949 – 1953.
Din arhivele păstrate, reiese că la construirea Canalului, în perioada celor patru ani au muncit peste 30.000 de deţinuti politici, iar în mod oficial au fost înregistrate peste 2.000 de decese din rândul acestor detinuţi obigaţi să muncească aici. Desigur, numărul celor dispăruţi în această perioadă este cu mult mai mare.
Poarta Albă a fost principala colonie a deţinuţilor dintre cele 14 care erau pe tot traseul canalului. În mod constant, aici erau circa 12.000 de deţinuţi care munceau în condiţii inumane, de exterminare.
sursa
Joomla SEF URLs by Artio