Știri naționale

Știri naționale

vot_parlamentCamera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 197 de voturi “pentru”, proiectul legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet, cunoscută ca Legea “Big Brother”.
Acest proiect ii obliga pe furnizorii de telefonie si internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale.
Știri naționale

alegeri_urnaInstitutul pentru Politici Publice (IPP) deplânge modul în care s-au adoptat, și de această dată în România - cu numai câteva luni înainte de alegerile parlamentare, modificări substanțiale la nivelul legislației electorale privind modul de alegere a senatorilor și deputaților. Asistăm la o complicitate între partide, prin care cele de la putere profită de această poziţie într-un an electoral, votând un sistem care să le avantajeze în alegeri. La fel ca și în cazul modificărilor aduse tot cu puțin înainte de alegerile locale, ele nu au fost dezbătute public, cu explicarea consecințelor alegerii unuia dintre sisteme.
În fața acestei tentații pe care au avut-o toate partidele la putere de a modifica legislația electorală cu foarte puțin timp înainte să se desfășoare scrutinul, Institutul pentru Politici Publice va propune ca, în contextul dezbaterii proiectului de modificare a Constituției, să se prevadă că orice modificare adusă legislației electorale nu se va putea aplica la scrutinul imediat următor, ci la celelalte.
Criticând absența unei dezbateri publice şi a lipsei implicării societăţii civile (niciun ONG nu fost invitat să participe la ședințele Comisiei de cod electoral!), IPP rămâne consecvent opțiunii sale strategice privind modul de desemnare a aleșilor prin sistem de vot majoritar[1] și consideră, așa cum a explicat public și cu ocazia schimbării sistemului de alegere a primarilor[2], că un sistem electoral corect pentru alegătorii români și eficient în același timp este cel prin care:

*        Opțiunea cetățenilor decide câștigătorul, ei având în sfârşit posibilitatea să voteze cu adevărat candidatul în mod direct (ceea ce actualul sistem nu permite!)
*        Candidaţii vor fi într-o veritabilă competiţie în faţa alegătorilor, nu se vor mai baza pe calcule şi algoritmi prin care să intre în Parlament chiar dacă nu obţin cel mai mare număr de voturi, aşa cum s-a întâmplat la alegerile trecute.
Ne așteptăm ca Partidul Democrat Liberal, chiar dacă nu mai este la putere, să aibă curajul să rămână consecvent în susţinerea sistemului majoritar, mai ales că a și promovat un proiect de lege, deja în vigoare, prin care candidatul la primărie având cel mai bun scor câștigă mandatul dintr-un singur tur.
Fără să îl considerăm un sistem ideal, tot așa cum nici democrația nu este perfectă dar e cea mai bună opțiune pe care o avem, totuși nu împărtășim opinia potrivit căreia sistemul de vot adoptat ieri de Parlament va pulveriza viața partidelor și considerăm că va rămâne, și în aceste condiții, deosebit de important în continuare sprijinul politic/logistic acordat de un partid unui candidat/ales. De aceea le recomandăm partidelor, care consideră astăzi că noul sistem electoral le va slăbi forţa politică, să se concentreze la cum să se mobilizeze în ţară pentru a obţine scorul dorit şi cum să dovedească electoratului că proprii candidaţi sunt mai buni decât cei ai competitorilor.
Atragem însă atenția asupra următorului aspect important: sistemul de vot adoptat ieri pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului nu constituie în sine soluția miraculoasă pentru modernizarea clasei politice și consolidarea sistemului democratic în România, în care relația dintre alegător și ales să fie funcțională. Viața internă a partidelor, modul în care își selectează candidații/reprezentanții nu se tratează exclusiv prin sistemul electoral, ci ține mai ales de:

·         Gradul de democrație internă a partidelor, sistemul de promovare în funcții interne, dar și în funcții publice

·         Criteriile de desemnare a candidaţilor în colegiile electorale

·         Modul de finanțare a partidelor

·         Spiritul civic al românilor - în ce măsură ei devin din ce în ce mai interesați de ceea ce se întâmplă în comunitățile lor și în țară.
Știri naționale

vot_parlamentPlenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 180 de voturi "pentru" şi 30 "împotrivă", legea uninominalului pur, iniţiată de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Potrivit proiectului adoptat, vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care s-au clasat pe primul loc în colegiul în care au candidat, iar suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.


Știri naționale


tvr-infoTVR lansează luni, 21 mai 2012, site-ul de ştiri TVRinfo.ro, care va furniza în timp real ştiri, analize şi comentarii din actualitatea internă şi internaţională, acoperind toate zonele de interes - de la politică internă şi externă la economie, cultură, tehnologie şi sport.

Lansat sub sloganul „Aici sunt ştirile", TVRinfo.ro îşi propune să devină sursa numărul unu de ştiri de calitate din România.
Știri naționale

bani-leiGuvernul a aprobat majorarea salariilor bugetarilor cu 8% de la 1 iunie.  A  doua tranşă de majorare , de 7, 4%, va fi acordată în decembrie.

Executivul a aprobat şi returnarea CASS-ului reţinut ilegal pensionarilor.

Sumele oprite ilegal pensionarilor din contribuţii de sănătate vor fi restituite în tranşe lunare, prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului de asigurări sociale de sănătate.
Știri naționale

tricolor-chisinauTricolorul de pe clădirea Primăriei Chişinăului a fost coborât în bernă. Astăzi se împlinesc 200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia. Anterior deputaţii parlamentului au respins propunerea Partidului Liberal care prevedea declararea zilei de 16 mai, zi de doliu. (sursa: 24h.md)

Pe 16/28 mai 1812 la București, în hanul agentului rus Manuc Bei s-a semnat Trataul de Pce între Imperiul Rus şi Imperiul Otoman. Tratatul avea 16 articole publice și două articole secrete.

Prin articolele 4 și 5, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate, (conform cu recensământul ordonat de autoritățile țariste în 1817). Au trecut în componența Imperiului Rus ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul. Autoritățile țariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată "Bessarabia ".

Articolul 6 prevedea retrocedarea către Imperiul Otoman a orașelor Anapa, Poti și Akhalkalaki, dar ocuparea de către Rusia a portului Suhumi și altor localiutăți din Caucaz.

La București s-au pus bazele independenței Serbiei, care a căpătat un grad sporit de autonomie, fapt care a dus la primele inițiative de sârbizare a românilor timoceni.


Știri naționale

invatamant_gimnaziuMinisterul Educației a stabilit structura anului școlar 2012-2013. Aceasta a fost publicată deja în Monitorul Oficial, sub forma unui ordin de ministru.
Anul școlar 2012-2013 va avea 36 de săptămâni de cursuri. Ca în fiecare an, clasele terminale au un alt regim, elevii acestora încheind cursurile mai devreme:
- pentru clasele terminale din învățământul liceal, durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de Bacalaureat.
Cursurile claselor terminale (XII-a și a XIII-a) se încheie la data de 31 mai 2013;
- pentru clasa a VIII-a durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale.
Cursurile claselor a VIII-a se încheie la data de 14 iunie 2013;
- pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare;
- pentru clasele din învățământul profesional cu durata de 2 ani, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare;
- pentru învățământul special - clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 182 de zile;
Cursurile anului școlar 2012-2013 încep la data de luni, 10 septembrie 2012. Primul semestru se încheie vineri, 21 decembrie 2012.
În perioada 29 octombrie-4 noiembrie 2012, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.
Vacanța de iarnă - sâmbătă, 22 decembrie 2012 - duminică, 13 ianuarie 2013
Semestrul al II-lea începe luni, 14 ianuarie 2013 și ține până pe 21 iunie 2013. 
Vacanța de primăvară - sâmbătă, 6 aprilie 2013 - duminică, 21 aprilie 2013
Vacanța de vară - sâmbătă, 22 iunie 2013 - duminică, 8 septembrie 2013
Săptămâna 1-5 aprilie 2013 din semestrul al doilea este săptămâna dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Scoala altfel”, având un orar specific
Tezele din semestrul I al anului școlar 2012-2013 se susțin, de regulă, până la data de 30 noiembrie 2012
Tezele din semestrul al ÎI-lea al anului școlar 2012-2013 se susțin, de regulă, până la data de 25 mai 2013.
Știri naționale

ioan-mangMinistrul Educaţiei, Ioan Mang, a demisionat astăzi din funcţie, a anunţat premierul Victor Ponta. Şeful guvernului a adăugat că ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, va asigura interimatul la ministerul Educaţiei, informează gandul.info
Știri naționale

sorin-ovidiu-vintu_1Sorin Ovidiu Vântu, fostul patron al Realitatea TV, a fost prins de poliţişti în oraşul Tulcea conducând cu o viteză de 107 kilometri pe oră, titrează Mediafax. SOV le-a declarat oamenilor legii că nu are carnetul la el. Acestuia urmează să i se suspende permisul pentru 90 de zile.
Știri naționale

huiduRealizatorul tv a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în urmă accidentului soldat cu trei morți, produs în octombrie 2011 zona localității Timisul de Sus.
El se afla în mașină împreună cu soția sa, cu cei doi copii în vârstă de 2 și 4 ani și cu bona acestora. În timp ce se deplasa pe DN 1, în dreptul kilometrului 149 din direcția Predeal spre Brașov, aflat la volanul unui autoturism de teren, Șerban Huidu, în urma neadaptării vitezei la condițiile de drum (carosabil ud), a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu o Dacia Logan ce venea din sens opus.
În urma impactului a rezultat decesul ocupanților autoturismului Logan. Potrivit concluziilor expertizei tehnice, la momentul accidentului, mașina condusă de realizatorul TV rula cu 87 km/h, în condițiile în care limita de viteză era de 50 km/h, și a intrat total pe contrasens.
sursa foto: gandul.info
Știri naționale

daniel-constantin-dan-voiculescuUn teren din Corbeanca este locul în care se întâlnesc interesele familiei Voiculescu cu cele ale noului ministru al agriculturii, Daniel Constantin, care acum trebuie să recupereze 60 de milioane de euro de firmele şefului său informal .Actualul ministru şi-a cumpărat un teren la preţ preferenţial de la soţia lui Dan Voiculescu şi îi datorează fondatorului PC aproape 300.000 de euro, titrează Evenimentul Zilei.

Read more: EVZ: Daniel Constantin, dator vândut lui Voiculescu: vilă în Corbeanca şi 295.000 de euro
Joomla SEF URLs by Artio