Autoritățile sanitar-veterinare au anunțat confirmarea unui focar de pestă porcină africană și în județul Argeș, la Negrași.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negrași, comuna Negrași, județul Argeș. "Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Argeș s-a întrunit în această dimineață, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului. Ancheta epidemiologică este în desfășurare", informează Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

În situația evoluției bolii, publicată de ANSVSA la 1 noiembrie, când încă nu apăruse focarul din Argeș, autoritățile făceau referire la 1.062 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale), în 276 de localități din 17 județe, plus 142 de cazuri la mistreți. În total, până acum au fost eliminați 356.144 de porci afectați de boală și au fost plătite despăgubiri în valoare de  189.184.220 de lei.

Joomla SEF URLs by Artio