În cele 17 luni de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, peste 16.000 de deținuți au beneficiat de aceste prevederi, printre aceștia numărându-se și mii de persoane condamnate pentru infracțiuni grave, precum omor, viol, tâlhărie și trafic de persoane sau trafic de minori.

 

Din 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a legii, şi până în 15 martie 2019, au beneficiat de lege 16.217 deţinuţi puşi în libertate. Dintre aceştia, 1.834 aveau condamnări pentru omor, 5.928 pentru furt şi tâlhărie, 762 pentru viol, 243 pentru trafic de persoane şi trafic de minori, iar 1.665 pentru conducere fără permis, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice ori alte substanţe, precum şi pentru alte infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice, scrie Adevărul. Potrivit oficialilor, în ultimul an şi jumătate, din totalul persoanelor eliberate, 968 au fost arestate din nou, ceea ce reprezintă un procent de recidivă de 5,96%.

Legea recursului compensatoriu le permite deţinuţilor aflaţi în spaţiile de detenţie clasificate ca fiind improprii să beneficieze de o reducere a pedepsei cu o cincime. Pe fondul acestor prevederi, penitenciarele recent modernizate au un grad de ocupare cu mult sub capacitatea maximă deoarece deţinuţii care ajung aici fac tot posibilul să fie transferaţi în penitenciarele vechi, nerenovate, ca să se libereze mai repede. De exemplu, gradul de ocupare la penitenciarul Giurgiu, unul dintre penitenciarele modernizate, este de 81%, ceea ce înseamnă că încă 281 de deţinuţi ar avea loc, însă, în ultimii ani, nu mai puţin de 1.200 de deţinuţi au făcut cereri să fie transferaţi.

Citiți mai multe pe adevărul.ro.

Joomla SEF URLs by Artio