Universitatea Politehnică din Bucureşti împreună cu o companie israeliană testează un sistem care ar putea prezice cutremurele cu câteva ore înainte ca seismul să se producă.

 

Mihnea Costoiu, rectorul instituţiei de învăţământ superior, spune că sistemul ar putea anunța cutremurul chiar și cu patru ore înainte. "Proiectul presupune un parteneriat între compania Ionoterra şi Universitatea Politehnica din Bucureşti şi presupune studiul ionosferei pe un algoritm de calcul astfel încât să putem depista cutremurele cu minimum patru ore. Deşi colegii noştri vorbesc de mai mult de patru ore - de opt ore, de 12 ore - eu spun patru ore pentru că, după calculele noastre, varianta cea mai bună sau cu predicţia cea mai mare este de patru ore în acest moment. Până în această perioadă noi am validat datele, universitatea a validat datele şi continuăm să validăm datele. Suntem în perioada de validare şi de testare a sistemului. Este vorba despre date colectate după studierea Turciei şi, respectiv, a Greciei. Au fost anul trecut (colectate) aceste date. Testările s-au făcut în Turcia şi Grecia", a declarat Costoiu pentru Agerpres.

În 2020 vor fi instalate sisteme de supraveghere pe aproximativ 2000 de km în România cu epicentru în zona Vrancea. Totuși, datele nu vor fi furnizate publicului, ci numai autorităților. "Se vor instala toate echipamentele şi după jumătatea anului 2020 vom furniza date autorităţilor române. Nu vor fi date furnizate publicului pentru că noi nu suntem pregătiţi, sunt date tehnice, sunt date ştiinţifice. Nu ne substituim autorităţilor publice. Vom da autorităţilor publice datele astfel încât să putem face dovada faptului că sistemul şi tehnologia funcţionează", a explicat rectorul.

Joomla SEF URLs by Artio