Președintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care motivează de ce a refuzat cele patru propuneri de miniștri, făcute de prim-ministrul în noiembrie, pentru conducerea Ministerului Dezvoltării și a Ministerului Transporturilor.

 

În prima scrisoare, publicată joi de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis se referă la propunerile de la remanierea din noiembrie, în care i se cerea să-i numească pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării, iar pe Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, la Ministerul Transporturilor. "În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului. În ceea ce privește propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al  transporturilor", a argumentat șeful statului.

Cea de-a doua scrisoare vizează propunerea de a o numi pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării, iar pe Mircea Drăghici la Transporturi. "Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/6690 din data de 22 noiembrie 2018 precum și adreselor nr. 5/5864 și nr. 5/5865, ambele din data de 30 noiembrie 2018, prin care ați înaintat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacanței funcției,

Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) precum și ale art. 105 din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale,

Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs", a transmis Iohannis, la Palatul Victoria.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, joi, că nu l-au convins argumentele invocate de preşedintele Klaus Iohannis în scrisorile prin care îşi motivează refuzul numirii miniştrilor la Transporturi şi Dezvoltare, dar că acestea sunt ”analizate”.

O reacție a venit imediat și din partea Liei Olguța Vasilescu. "Vreau să vă spun că este exact ce ne așteptam. A scris ceva ca să nu zică că nu scrie, dar nu are nicio legătură cu ceea ce a zis Curtea Constituțională. Aș vrea să îi amintesc domnului Iohannis că funcția de ministru este o funcție politică și aș vrea să îi amintesc că și dumnealui a vurt la un mom dat să fie ministru de Interne, fără să fie polițist. De asemenea, vreau să-i spun că și eu, și dumnealui am fost primari, cu mențiunea că eu am condus un oraș dublu ca dimensiune. În ceea ce privește a doua respingere. Să nu uităm că eu am mai fost ministru, sunt deputat în Parlamentul României și nu există nicio dovadă că aș fi incompatibilă și nu am nicio condamnare. Aș vrea să îi amintesc că în urmă cu câteva zile a semnat decretele de numire în funcție pentru 6 miniștri, iar pentru aceștia nu a cerut nicio dovadă suplimentară. Dacă dorește domnul președinte o să-i trimit o copie după C.I., că văd că serviciile pe care le are nu reușesc să facă rost", a declarat aceasta, potrivit stiripesurse.ro.

Joomla SEF URLs by Artio