Ministerul Sănătății și Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România lucrează, inclusiv, inclusiv ca urmare a demersurilor și solicitărilor Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), la actualizarea bibliografiei pentru Examenul de Rezidențiat, începând cu promoția 2021.

 

"Cu certitudine, această acțiune reprezintă un motiv de bucurie întrucât solicitările studenților din toate centrele universitare, reunite în rapoartele consultărilor din luna mai 2020 au fost luate în considerare și au contribuit la alinierea bibliografiei pentru examenul de rezidențiat la cea de circulație internațională. Vă reamintim că în urma consultării opiniei publice 82,7% dintre respondenți au considerat că este nevoie de alt material bibliografic. Avem prin urmare dovada unui exemplu de bună comunicare între federațiile studențești și factorii decizionali implicați în modelarea viitorului nostru ca tineri medici și un prim pas spre un Examen de Rezidențiat modern și raliat cerințelor actuale de la nivel internațional", au comunicat reprezentanții FASMR.

"Pentru a susține un bun parcurs universitar al următoarelor generații, insistăm pe o traducere promptă, de calitate a noilor materiale bibliografice, ce vor permite studenților o perioadă de pregătire de cel puțin 12 luni și demersuri pentru integrarea bibliografiei în curricula anilor clinici. De asemenea, susținem introducerea tematicii examenului de rezidențiat în structura de predare a anilor clinici, astfel realizând alinierea tuturor universităților de medicină cu privire la informația predată și o mai bună pregătire a viitorilor medici rezidenți. Considerăm că actualizarea bibliografiei este un prim pas spre un Examen de Rezidențiat la standarde internaționale", a mai comunicat Federația.

“Este nevoie de reevaluarea tematicii de concurs și a bibliografiei aferente pentru examenul de intrare în Rezidențiat. O revizuire temeinică a materiei de concurs nu s-a mai realizat de peste 3 ani. Sunt de acord cu propunerile venite din partea rectorilor și le mulțumesc pentru colaborarea bună pe care o avem. Deoarece sunt mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Rezidențiat care va avea loc la jumătatea lunii noiembrie a acestui an, modificările propuse se vor aplica examenului de intrare în Rezidențiat începând cu sesiunea 2021-2022”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România, pe baza consultărilor, propune schimbarea tematicii și a bibliografiei cu următoarele titluri:

⮚ Pentru domeniul Medicină:

1. Medicină internă:

Kumar and Clark’s Clinical Medicine, Editura Elsevier, Ediția a 10-a, iulie 2020.

2. Chirurgie:

Essentials of General Surgery and Surgical Specialties, Editura Wolters Kluwer Health, Ediția a 6-a, 2019.

3. Pediatrie+ Obstetrică-Ginecologie:

Step-Up to USMLE Step 2 CK, Editura Wolters Kluwer Health, Ediția a 5-a, 2019.

⮚ Pentru domeniul Medicină Dentară:

Elaborarea unui manual unic la nivel național, care va cuprinde informații adecvate nivelului de pregătire din perioada studiilor universitare de licență, actualizate și repartizate echitabil între toate specialitățile.

⮚ Pentru domeniul Farmacie:

1. Manual de Farmacoterapie: o traducere a unui colectiv vast de specialiști din țară a cărții: Pharmacotherapy, autori Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V DiPiro de la School of Pharmacy, University of Mississippi Oxford Mississippi; School of Pharmacy Virginia Commonwealth University Richmond, Virginia

2. Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iași, Vol 1 editia IV, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 2 editia II, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 3 editia II, 2017 Autori: Popovici Iuliana, Lupuleasa Dumitru-renumiți profesori în domeniu din România, UMF Grigore.T.Popa Iași, UMF Carol Davila București

3. Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Ed. Medicală, București, 1993-Selecție de monografii Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Supliment 2004, Ed. Medicală, București, 2004

4. European Pharmacopoeia, ed.10- Selecție de monografii

Din cărțile enumerate mai sus se va propune viitoarea tematica de rezidențiat, capitolele alese urmând să însumeze un număr de pagini comparabil cu actuala tematică de rezidențiat, pentru a nu face mai dificilă intrarea în specialitate a absolvenților.

Joomla SEF URLs by Artio