Proiectul de lege care face referire la înființarea Instituției "Regele Mihai I" a fost adoptat tacit de deputați și merge la Senat, forul decizional. Actul normativ prevede un buget anual de 860.000 de euro.

Legea a fost adoptată prin procedură tacită deoarece a fost depăşit termenul constituţional pentru dezbaterea şi votul pe marginea actului normativ. Senatul este forul care dă votul final.

„Instituţia pentru promovarea valorilor naţionale „ Regele MIHAI I”, denumită în continuare Instituţia, este organizată şi funcţionează ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar. Sediul Instituţiei este Palatul Elisabeta, situat în Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr. 28, sector 1, Bucureşti”, prevede proiectul de lege.

Noua instituție se va ocupa cu crearea şi dezvoltarea de programe şi proiecte în vederea promovării tradiţiilor, obiceiurilor şi simbolurilor naţionale, a persoanelor şi realizărilor de valoare din domeniul ştiinţific, cultural, educaţional, sportiv şi economic; promovării unor evenimente cu semnificaţie istorică; promovării, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii României, investiţiilor si turismului, artei, ştiinţei, educaţiei si a monumentelor istorice faţă de personalităţi, investitori şi instituţii din străinătate.

Conducerea Instituţiei va fi asigurată de un director numit şi revocat din funcţie de către Parlament, în şedinţă comună a celor două Camere, la propunerea Custodelui Coroanei României, cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi.

Instituția va fi finanțată, anual, de la bugetul de stat, cu echivalentul a 860.000 de euro, actualizat cu rata inflației.

Joomla SEF URLs by Artio