Comisia de la Veneția a publicat luni raportul privind modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, document care recomandă o reevaluarea a celor două legi în integralitatea lor. Raportul include și observații punctuale pe anumite articole.

În raportul Comisiei se arată că, "deși dezbaterea s-a focusat pe riscul pe care îl presupun modificările pentru lupta împotriva corupției, impactul este mult mai larg. Însă, Comisia ar vrea să atragă atenția de la început că impactul potențial al acestor amendamente este mult mai largă: ar putea impacta sistemul de justiție în sfera penală și eficiența operațiunilor, în special anchetarea unor cauze complexe și grave. Consecințele amendamentelor trebuie văzute într-un context mai larg, în conexiune și cu amendamentele la legile justiției. Cele două rapoarte trebuie citite împreună. Din moment ce aceste numeroase amendamente au fost adoptate foarte rapid, există ambiguități sau aspecte interpretabile, ale căror efecte vor fi observate doar când se vor aplica în cazuri individuale."

Documentul consemnează că "transparența insuficientă a comisiei speciale a făcut dificil pentru părțile interesate să urmărească și să contribuie la discuții" și că "dezbaterea a fost extrem de rapidă în plenul celor două camere", iar "Parlamentul a adoptat aceste amendamente controversate având în vedere că ele vor afecta în mod direct procedurile juridice în curs în care sunt implicați anumiți parlamentari".

"Modificările propuse par a intenționa să creeze premisele unei dezincriminări de facto a multor fapte care ar duce la infracțiunea de abuz în serviciu; asta va face mult mai dificil, practic imposibil să anchetezi și să condamni persoane pentru această infracțiune. Este o contradicție atât cu obligațiile internaționale ale României, cât și cu cerințele unui stat de drept. Amendamentele aduse art. 297 ar trebui reevaluate", menționează Comisia, printre altele, recomandând modificarea unelor prevederi cu un impact mai general, precum prescripția faptelor (art. 154-155), dar și amendarea propunerilor vizând confiscarea extinsă (art. 112^1) și definiția funcționarului public (art. 175), pedepsele accesorii (art. 65) pentru a le aduce în linie cu obligațiile internaționale ale țării.

În privința Codului penal, Comisia mai recomandă modificarea articolelor referitoare la mită, trafic de influență și delapidare. În ceea ce privește Codul de procedură penală, Comisia recomandă modificarea per total a legii, pentru ca reforma să nu aibă un impact negativ, a regulilor privind comunicarea legată de anchete, dar și prevederile privind începerea urmăririi penale, limitarea probelor și imposibilitatea folosirii unor anumite tipuri de probe, dreptul de a fi informat și de a participa la toate acțiunile procurorilor.

Sursa: HotNews

Joomla SEF URLs by Artio