Deputatul Remus Borza, consilierul premierului Dăncilă demis după numai șapte zile la palatul Victoria, a vorbit, la un post central de știri, despre ceea ce consideră că a fost o „execuție pripită” ca urmare a interpretării eronate a unor declarații.

Borza a avertizat că economia României se află „pe buza prăpastiei”, riscurile fiind cu atât mai mari, „mai ales că o să vină criza”. "Nu învățăm nimic din greșelile trecutului. Le repetăm cu aceeași inconștiență. Se repetă scenariul din 2007-2008, când ne îmbătam cu apă rece că o să curgă numai lapte și miere pe Dunăre sau pe Dâmbovița. Indicatorii arătau, într-adevăr, într-un fel anume: o creștere record de 8,5 la sută în 2008., 9,5 miliarde investiții străine. Spuneam că nu ne afectează pe noi criza, criza e-n America, noi suntem miezul din nucă. A venit 2009 și ne-am rostogolit de câteva ori", a reamintit Borza, arătând că Executivul are responsabilitatea „să pună saci cu grăunțe în cămară pentru vremurile de criză”, dar, în fapt, „noi am angajat cheltuieli cât Casa Poporului”.

Fostul consilier al premierului a atras atenția că aparatul bugetar „este o gaură neagră în care statul român aruncă an de an vreo 35 de miliarde de euro”, iar „în ultimii 3 ani cheltuielile de personal și de asistență socială au crescut cu 73 miliarde de lei”.

„Suntem singura țară care-și plătește mai bine bugetarii, decât salariații din mediul privat”, a mai comentat Borza, care nu critică majorarea salariului minim pe economie, dar consideră o anomalie faptul că au crescut mult prea mult mult salariile în sectorul public, fără o corelare cu eficiența și productivitatea.

„Suntem singura țară din Europa care-și plătește mai bine bugetarii, salariații din domeniul public, decât salariații din mediul privat: vorbim de un salariu mediu de 704 euro vs 534 euro. Asta a creat un dezechilibru pe piața forței de muncă, o migrație dinspre privat spre public. Aparatul bugetar este supradimensionat. Asta spun de vreo 10 ani. Sunt convins 100 la sută că nu (vor premierul și Guvernul să reajusteze aparatul bugetar, n.n.) Tot o guvernare PSD, cea a lui Adrian Năstase, a reușit să administreze problemele țării cu 800.000 de bugetari. Acum avem 1.370.000 de bugetari”, a punctat Remus Borza, la un post central de stiri, potrivit republica.ro.

Borza mai spune că nu se justifică un Guvern cu 27 de ministere și a apreciat că, pe plan economic, „e multă inerție și multă prostie. Nu putem crește doar pe consum, doar pe importuri, căci asta e marea vulnerabilitate a economiei românești. Trebuie să creștem pe producție”.

„Creșterile de venituri, pe zona de personal și de asistență socială n-au făcut altceva decât să degradeze 2 indicatori: inflația - avem o inflație de 4-4,1 la sută, dublă față de media europeană - și deficitul de balanță comercială, care a ajuns la niște dimensiuni apocaliptice. În 2017 am avut 12,57 miliarde de euro, în 2018 - 15 miliarde de euro, iar anul ăsta o să raportăm cu mândrie patriotică un 16,9 miliarde de euro deficit de balanță comercială, a mai punctat Borza.

În opinia fostului consilier al premierului, Guvernul trebui să se apuce de reformă, pentru că "viitorul nostru atârnă de un fir de ață. Trebuie să avem această revelație măcar într-al 12-lea ceas: avem o mare amenințare - evaziunea fiscală. Pierdem în fiecare an 16 miliarde de euro. Asta înseamnă 15 autostrăzi Pitești-Sibiu, 13 autostrăzi Comarnic-Brașov. Evaziunea și contrabanda pe zona de produse agricole, importul de legume și fructe, alcool și tutun. Dacă nu facem noi niște lucruri de bun simț azi, le va face mult mai dureros criza care va veni. Estimez la începutul anului viitor o criză în toată splendoarea ei. E evident că avem un dezechilibru în ceea ce privește alocarea resursei bugetare. Mai rămân foarte puțini bani și de fiecare dată sacrificăm investițiile. Nevoile populației sunt mari, dar nu poți da tuturor după nevoi, ci după posibilități. Să ne întindem cât ne ține plapuma".

Remus Borza a fost demis după numai șapte zile în funcția de consilier al premierului, în urma unor declarații în care a sugerat că ar fi mai eficient ca România să mai reducă din ministere.

Citiți mai multe pe republica.ro.

Joomla SEF URLs by Artio