Unii dintre cei care au făcut donații statului român, pentru cumpărarea "Cumințeniei Pământului" a lui Constantin Brâncuși, mai au de așteptat până își vor recupera banii. Guvernul a amânat termenul pentru restituirea donaților până la 31 decembrie 2019, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată vineri.

 

Guvernul României a adoptat în ședința de vineri, 7 decembrie, o Ordonanţă de Urgenţă privind prorogarea unor termene având în vedere faptul că, în prezent, procedura de restituire a donaţiilor pentru Cumițenia Pâmântului trebuie să fie finalizată până la data de 31 decembrie 2018, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2017, a anunțat un comunicat al Ministerului Culturii.

"Restituirea donaţiilor este o operaţiune amplă şi complexă, presupunând implicarea,  alături de Ministerul Culturii şi Identităţii Nationale (MCIN), a unor persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care ministerul a încheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele şi pe seama sa, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016. Astfel, apare necesitatea prorogării termenului legal instituit, care să permită continuarea restituirii donaţiilor şi în cursul anului 2019, în vederea protejării intereselor tuturor cetăţenilor care s-au implicat în campania de donaţie", precizează sursa citată.

„În lipsa acestor măsuri legislative luate în regim de urgenţă, impuse de o situaţie extraordinară, imprevizibilă, ar fi existat pericolul de a nu putea fi finalizată în totalitate returnarea donaţiilor şi, astfel, în consecinţă, pericolul de a fi prejudiciaţi donatorii. Nu ne puteam permite așa ceva”, a explicat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz. 

Termenul pentru returnarea donaţiilor colectate a fost prorogat până la 31 decembrie 2019.

Până acum, Ministerul Culturii și Identității Naționale a restituit suma de 359.473 lei din totalul încasat prin contul deschis la Trezoreria Statului de 370.811 lei.

"În vederea protejării intereselor tuturor cetăţenilor care s-au implicat în campania de donaţie, MCIN va continua întâlnirile de lucru și colaborarea cu toate instituțiile de credit implicate în acțiunea de restituire a donațiilor efectuate pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia Pământului", a mai precizat sursa citată.

Joomla SEF URLs by Artio