România ar putea rămâne fără sistemul de monitorizare a cutremurelor

Written by Ioana POPA Category: Știri naționale Created: Tuesday, 01 May 2018 12:02

sistem cutremureSumele alocate de la începutul anului, de Guvern, pentru funcționarea sistemului de monitorizare a seismelor, sunt mult sub necesar, iar conducerea Institutului Național pentru Fizica Pământului avertizează asupra efectelor pe care le-a avut deja acest lucru.

 

Conducerea INFP spune că este nevoie de peste un milion de lei în fiecare trimestru, iar până acum guvernul a dat doar 770.000 de lei. Ministerul Culturii nu a alocat banii necesari funcţionării reţelei seismice, iar din cauza dificulăţilor financiare s-a umblat deja la veniturile angajaților Institutului.

"Dacă eu întrerupeam această instalaţie de interes naţional, în primul rând nu mai puteam să localizăm cutremurul de ieri sau de alaltăieri. Puteau să se întâmple multe. Acum noi am şi redus din activităţi, n-am mai aprobat deplasări la staţiile seismice. Am tăiat bonurile de masă. Dacă primim aceşti bani pe ianuarie, mai trăim încă o lună, două. Practic, ar trebui să se deconteze lună de lună şi să avem certitudinea că în continuare ni se decontează", a declarat Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, pentru Digi 24.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.