Începând din 2019, salariile bugetarilor vor creşte, în fiecare an, cu 25% din diferenţa dintre salariul pe care urmează să îl aibă în 2022 şi cel din prezent.  Excepții vor fi salariile acordate în Sănătate și Educație. Ministrul Muncii a anunțat, odată cu aceste precizări, că sunt posibile și disponibilizări în rândul bugetarilor.

Formula de calcul a fost explicată, duminică seară, la un post central de știri, de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. "În fiecare an, începând din 2019 până în 2022, se creşte la bugetari cu 25% din diferenţă la salariu. Atenţie, ce înseamnă această diferenţă, pentru că au fost multe confuzii în ultima perioadă, s-a spus că se creşte cu 25% pe brut, de la 1 ianuarie. Nu, este 25% din diferenţă. De exemplu, eu am acum un salariu, să zicem, de 2.000 de lei şi în grilă, în lege, este scrisă o cifră de 6.000 de lei care ar trebui să fie salariul meu în 2022. Asta înseamnă că diferenţa între ceea ce am acum în plată şi ceea ce urmează să primesc în 2022, când este intrarea efectivă a legii în vigoare, este de 4.000 de lei. 25% din această diferenţă înseamnă 1.000 de lei creştere în fiecare an", a spus ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, citat de News.ro.

Ministrul a mai arătat că medicii şi asistentele nu vor mai beneficia de nicio creștere de la 1 ianuarie, pentru că "au urcat direct pe grila din 2022", acestea fiind singurele excepții din sistemul sanitar. În ceea ce-i privește pe angajații din Educație, sectorul "a avut o creştere de 25% anul acesta, deci 25% raportat la salariul de anul trecut. Lor diferenţa până în 2022 le-a mai rămas destul de mică de recuperat".

Lia Olguța Vasilescu vorbește și despre disponibilizări la nivelul ministerului pe care îl conduce, după ce, în ultimele săptămâni, un astfel de scenariu a fost deseori adus în discuție de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Ministrul Muncii spune că a început deja o procedură de reorganizare, care vizează patru entităţi în subordinea Ministerului Muncii în judeţe şi care va duce la dispariția a jumătate din funcţiile de conducere judeţene. "În plus noi avem cam 1.500 de persoane care trebuie angajate la Casa Naţională de Pensii pentru a putea să recalculeze legea pensiilor şi atunci mare parte din personalul de care nu mai avem nevoie în astfel de entităţi îl putem direcţiona către Casa Naţională de Pensii", a spus Vasilescu, potrivit sursei citate.

Joomla SEF URLs by Artio