Sindicatul Național al Agenților de Poliție a trimis o scrisoare deschisă către Administrația Prezidențială, Guvernul României, Camera Deputaților, Senatul României, Ministerul Afacerilor Interne. Sindicaliștii acuză politizarea Poliției Române și solicită adoptarea urgentă a nor măsuri pentru a eficientiza instituția și a reduce riscul vătămării polițiștilor în timpul misiunilor.

"Ca urmare a ultimelor evenimente petrecute la nivel național și la care au participat inclusiv polițiștii, Sindicatul Național al Agenților de Poliție vă supune atenției următoarele aspecte:

Pentru buna funcționare a Poliției Române și pentru ca polițiștii să poată oferi în continuare un serviciu de calitate în slujba societății, trebuie îndeplinite imediat cel puțin două cerințe:

  1. Reformarea Poliției Române
  2. Modificarea legislației și întărirea autorității polițistului", se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit documentului transmis de sindicaliști, "reforma trebuie începută cu aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne, al Inspectoratului General al Poliției Române și terminând cu ultimele posturi de poliție rurală, cât mai curând posibil. O analiză simplă ne arată că, prin eficientizarea activității, simplificarea procedurilor și reducerea birocrației, aproximativ 40% din personalul structurilor suport, ar putea fi repartizați în operativ, acolo unde este cea mai mare nevoie de oameni. Pentru funcțiile de conducere trebuie organizate concursuri transparente, singurul criteriu important fiind acela de competență, totodată trebuie eliminate acele desemnări, împuterniciri și prelungiri în funcțiile manageriale, a unor oameni obedienți, puși acolo pe criterii politice.  Organizația noastră a solicitat în repetate rânduri verificarea evidențelor cu șefii din Poliția Română care beneficiază de auto și șofer de serviciu, considerând că mulți dintre ei pot conduce singuri mașinile iar alții pot utiliza autoturismele personale, așa cum o fac simplii polițiști. Totodată trebuie clarificată și organizarea poliției din mediul rural unde avem în prezent și secții și posturi de poliție fară o eficiență maximă, cu funcții multe și lucrători puțini. Programul de lucru al polițiștilor este foarte important, acesta trebuie să fie bine structurat, cu timp suficient de refacere a capacității de muncă, timp liber corespunzător, acordat după consultarea oamenilor, deoarece numai așa putem obține un randament maxim".

Referitor la schimbarea legislației, sindicaliștii punctează că atât Legea nr. 360 privind Statutul Polițistului, cât și Legea nr. 218 privind organizarea și funcționarea Poliției Române sunt din anul 2002, asta ca să nu mai vorbim de Legea nr. 17 privind regimul armelor de foc și a munițiilor care datează din anul 1996.

"Statutul Polițistului a fost modificat în repetate rânduri, dar acest fapt nu este suficient, legea trebuie schimbată/actualizată în totalitate și de asemenea trebuie introdus în lege și Ghidul Carierei Polițistului.

În paralel, trebuie adoptat un set de legi menite să întărească autoritatea polițistului român pe de o parte și siguranța cetățeanului pe de alta, cu prevederi clare și sancțiuni cât mai dure, pentru a descuraja orice om rău intenționat și certat cu legea.

Evoluția societății și cerințele actuale fac ca reformarea poliției și schimbarea legislației să fie o necesitate, asta dacă ne dorim o poliție performantă de care să beneficieze cetățenii cinstiți ai acestei țări, fără evenimente nefericite, ca cele pe care le cunoaștem cu toții, în care polițiștii au fost ultragiați sau chiar uciși la datorie.

Numai împreună cu ajutorul dumneavoastră putem să facem reformă în Poliția Română, să stopăm abuzurile, astfel încât cetăţenii să aibă parte de un serviciu polițienesc de calitate", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Reacția sindicatului vine la o săptămână după ce un polițist din Timiș a fost împușcat mortal, în timpul unei misiuni, de condamnatul pe care îl urmărea. Ucigașul său, Ionel Marcel Lepa, prins câteva zile mai târziu și plasat în arest preventiv, a fost găsit spânzurat, luni dimineață, în celula sa (VEZI DETALII).

Joomla SEF URLs by Artio