Scrumbia de Dunăre afumată a devenit al cincilea produs românesc recunoscut și protejat în UE.

Comisia europeană a anunțat că România are, începând de luni, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european, după ce scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).

"Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre. Are 250-400 grame și între 25-30 centimetri și este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa. Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare. Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala și cea mai veche îndeletnicire. Prin urmare, această activitate este bine înrădăcinată în cultura locuitorilor din Delta Dunării, făcând totodată parte, ca trăsătură caracteristică, din memoria numeroșilor turiști din lumea întreagă care vizitează localitățile din Delta Dunării", se arată în informarea transmisă de Comisia Europeană.

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură altor patru produse alimentare românești protejate în UE. Este vorba despre Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu și Magiunul de prune de Topoloveni.

La nivelul UE sunt înregistrate, în total, 1.440 de produse protejate.

Foto: ec.europa.eu

Joomla SEF URLs by Artio