Parchetul General a confirmat oficial, vineri, informaţiile privind extinderea anchetei legate de violenţele petrecute în Bucureşti la mitingul din data de 10 august. Sunt luate în calcul, conform unui comunicat transmis astăzi, încă două infracţiuni, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participație improprie la purtare abuzivă. Anchetatorii vorbesc despre acţiuni menite să justifice intervenţia în forţă a jandarmilor, altminteri nejustificată.

Comunicatul transmis vineri de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție arată că măsura fusese dispusă de către procurorul de caz la finalul lunii trecute, iar joi li s-a adus la cunoştinţă suspecţilor extinderea anchetei, in rem, adică privitoare la fapte, nu la persoane.

"Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018 din data de 23.04.2019, în temeiul art. 311 alin. 1 din Codul de procedură penală, extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 din Codul penal, şi complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. cu ref. la art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 296 alin. 2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. În fapt s-a constatat că mai multe acțiuni  sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest", se arată în comunicatul de presă.

"La data de 02.05.2019 suspecților li s-a adus la cunoștință actul procesual constând în extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală. Precizăm că extinderea urmăririi penale in rem  reprezintă o  etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se încheie mesajul transmis de Parchetul de pe lângă ICCJ.

Joomla SEF URLs by Artio