În aceste zile se împlinesc 29 de ani de la mineriada din iunie 1990, unul dintre evenimentele marcante in istori recent a românilor și, totdată, o lecție valoroasă pentru actuala generație. Asupra acestui aspect atrage atenția Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, îndemând la reflecție și luare aminte, asupra evenimentelor petrecute aproape acum trei decenii, pe care le denumește "moment de o infinită rușine pentru România".

 

"Astăzi comemorăm 29 de ani de la debutul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, moment de o infinită rușine pentru România.

Primele luni ale «democrației originale» instituită de Ion Iliescu demonstra faptul că România trăia încă blestemul totalitar. Opoziția este maltratată, presa a fost agresată, intelectualii și opozanții regimului au fost ultragiați. În acest timp, puterea legitimă, reprezentată de Regele Mihai I, era ținută în Exil.

Amintim că sediile partidelor de Opoziție au fost vandalizate, iar casa lui Ion Rațiu de pe strada Armindenului a fost incendiată. Minerii au pătruns inclusiv în casa lui Corneliu Coposu. Clădirea Universității din București a fost, de asemenea, devastată de mineri. Opoziția intelectuală, grupată în jurul primului O.N.G. fondat după Revoluție, GDS, a fost intimidată.

Avem datoria să nu uităm acest teribil moment al istoriei noastre recente pentru a înțelege faptul că democrația este tot timpul în pericol și o clipă de ignoranță ne poate readuce la autocrație", au transmis reprezentanții ANRM.

Și, pentru a accentua mesajul, aceștia au redat mesajul Regelui Mihai după Mineriada din 13-15 iunie 1990:

"Români, Românce,

Violența ultimelor zile reprezintă o lovitură gravă adusă speranțelor născute din revoluția din decembrie. Această violență a făcut un mare rău pentru reputația și demnitatea țării noastre în Europa și în lume.

(...)

Faptul că un Guvern se pretinde democratic poate cere unei părți a populației să preia legea și să încurajeze o teribilă violență fără discriminare, rămâne fără precedent. (...)

Democrația nu poate exista dacă un partid politic se folosește de grupuri personale pentru distrugerea opozanților.

Iar România nu-și va putea concepe viitorul în sânul Europei democratice atâta timp cât Guvernul va trata Opoziția drept o bandă de conspiratori și trădători.

(...)"

Foto: Facebook/ Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei

Joomla SEF URLs by Artio