negocieri sanitas solidaritatea guvernNegocierile derulate marți la București s-au încheiat cu un acord semnat între reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor Sanitas și Solidaritatea Sanitară. În aceste condiții, greva generală anunțată pentru 11 mai nu  va mai avea loc.

Acordul încheiat în urma negocierilor se referă la:

1) Acordarea unei sume compensatorii în vederea menținerii veniturilor nete pentru toți angajații din sistemul sanitar care au pierderi ale acestor venituri față de luna februarie 2018.

2) Toți salariații vor avea garantată limita minimă a sporurilor existentă în Regulament, acesta fiind nivelul minim de referință.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25 alin. 2 a legii nr. 153/2017 pentru spitalele de monospecialitate, pentru serviciile județene de ambulanță și serviciu de ambulanță a mun. București în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament de sporuri și stabilirea prin HG a sumelor suplimentare necesare în cazurile bine fundamentate.

4) Excluderea sporurilor de gardă din calculul pentru stabilirea de 30% prevăzut în art. 25 a legii nr. 153/2017. (Prin CCM se va stabili faptul că sporul pentru ZNL-uri – activitatea desfășurată în zilele nelucrătoare – nu pot fi mai mici decât cele de gardă .

5) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri în sensul modificării nivelului de salarizare în sensul revenirii la prevederile inițiale ale legii așa cum erau acestea în luna iulie.

6) Asimilarea din punctul de vedere al salarizării a moașelor, tehnicienilor, surorilor medicale.

7) Reluarea și finalizarea negocierilor la contractul colectiv de muncă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, "toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018".

Reprezentanții celor două federații sindicale au acceptat, ca urmare a semnării acestui document, să renunțe la greva generală anunțată pentru vineri, 11 mai.

Joomla SEF URLs by Artio