Spania a fost inclusă, luni, de Institutul Național de Sănătate Publică, pe lista actualizată a țărilor din "zona galbenă", valabilă din 11 august, ora 00.00, autoritățile române revenind, după câteva ore, asupra acestei măsuri.

 

Includerea Spaniei pe lista amintită implica suspendarea zborurilor pe ruta Spania - România, iar pentru cei care veneau în țara noastră din Spania ar fi urmat să fie impusă o perioadă de carantină de 14 zile.

Măsura a fost abandonată, o hotărâre în acest sens fiind emisă, luni seară, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Hotărârea nr. 39 a CNSU privind eliminarea Spaniei de pe lista țărilor din "zona galbenă"

Art.1 Se aprobă eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările / zonele de risc epidemiologic ridicat.

Art.2 Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările / zonele de risc epidemiologic ridicat se adoptă prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza situației emise de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică, luând în considerare toate implicațiile asupra domeniului sănătății publice.

Art.3 Pentru adoptarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prevăzută la art.2 se analizează toate implicațiile socio-economice generate de instituirea măsurii carantinei, formulate de autoritățile administrației publice centrale, potrivit domeniului de competență.

Art.4 Propunerea de instituire a carantinei în condițiile prevăzute la art.2 poate fi adoptată doar pentru zone / regiuni administrative ale țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Art.5 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

 

Joomla SEF URLs by Artio