Sute de arbuști dintr-o pădure plantată toamna trecută de copii, în comuna Popești-Leordeni, în cadrul proiectului ”Plantăm fapte bune în Pădurea Cercetașilor”, realizat de Cercetașii României și EcoAssist, au fost distruși.

Pe o porțiune de la marginea terenului s-a intrat cu buldozerul, iar alte câteva sute de puieți au fost tăiați cu foarfeca. Ovidiu Ciutescu, coordonatorul proiectului din partea Cercetașilor, dă vina pentru cele întâmplate pe unul dintre vecini, dar și pe Primăria Popești-Leordeni, că nu a asigurat paza și nu s-a preocupat de proiect.

Primarul localității, Iacob Petre, spune că nu era treaba lor să asigure paza și dă vina pentru stricăciuni pe același vecin, dar și pe ploaia înghețată care ar fi distrus puieții.

Plantarea a avut loc în luna noiembrie 2018, acțiune pentru care s-au mobilizat circa 1.200 de copii, cu vârste între 6 și 12 ani. ”Am cumpărat 27.600 de arbuști din 5 specii: stejar roșu, frasin, ulm, tei și sânger. Totul din banii noștri. Au venit acolo cam 400 de corporatiști, aduși de EcoAssist, care au asigurat fondurile pentru plantare, 1.158 de copii de la Cercetași și 26 de cetățeni din Popești-Leordeni. Am plantat cam 17.000 din cei 27.000 de copaci. Restul i-am lăsat în conservare peste iarnă. Între timp, l-am rugat pe primarul din Popești Leordeni, lăsând cam 3.000 de sticle de apă, 1.800 de hârlețe și acei puieți, să-i planteze în localitate fiindcă sunt numai betoane. Să scoată oamenii din Primărie, asistații social, să planteze. Nu au plantat nimic. Peste iarnă copacii au rezistat și pe 2 martie, cu 400 de cercetași, am venit să replantăm. Am mai plantat cam 7.000 de arbuști. Au mai rămas ca 3.000 și i-am rugat din nou pe cei din Primărie să-i planteze”, a maipovestește Ovidiu Ciutescu, pentru HotNews.

Potrivit acestuia, suma investită de cele două organizații, din fonduri private, pentru această plantare a fost de circa 70.000 de lei.

Pe 30 martie, când cercetașii au venit să sărbătorească ”Ora Pământului” pe terenul ecologizat, surpriză - au găsit acolo mormane de gunoi, iar o parte din copăceii plantați, distruși.

”Am uitat să spun că accesul spre locul respectiv a fost restricționat de Primărie cu o barieră, cheia fiind la viceprimarul localității, Constantin Mitran. Locul are două intrări, una dinspre balta de pescuit și una dinspre această barieră. Ei, noi când ne-am dus pe 30 seara acolo, am găsit bariera ridicată. Au venit și au deversat gunoi acolo. Cu ce accept au deversat gunoi acolo? Firește cu al Primăriei, că doar ei aveau cheia. A doua zi ne-am dus să strângem resturile de la lumânărele aprinse la Ora pământului. Și am găsit munți de gunoaie acolo. Pe bucata unde s-a intrat cu buldozerul s-au distrus între 300 și 700 de copaci. În rest i-au tăiat cu foarfeca, pe unii de la nivelul rădăcinii. Au făcut asta fiindcă pământul ăsta îi trebuie cuiva. Din estimarea noastră au fost tăiați cu foarfeca circa 2.000 de copaci”, a mai spus Ovidiu Ciutescu.

Contactat de HotNews.ro, primarul din Popești Leordeni, Iacob Petre, a susținut că persoana care a concesionat balta de pește ar fi distrus cu buldozerul bucata plantată de la margine, în rest, fiind de vină ploaia înghețată din acest an.

"Dacă această știre se confirmă, avem de a face cu o situație care nu poate fi tolerată. Acești copii nu merită ca munca și pasiunea lor să fie călcate în picioare. Am dispus Gărzii Naționale de Mediu ca mâine să demareze un control și aștept concluziile urgent!" a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, după apariția acestor acuzații.

Citiți mai multe pe HotNews.

Joomla SEF URLs by Artio