Începând cu anul școlar 2020 - 2021, elevii vor putea să circule gratuit în baza carnetului de elev, vizat de școală. Guvernul pregătește un act normativ în acest sens.

 

O nouă întâlnire a fost organizată, luni, la Ministerul Educației, pentru discuții pe tema asigurării transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. La ședință au luat parte ministrul Educației, Monica Anisie, ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, dar și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța.

"Pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe «bază de abonament» este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale.

Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ", a informat Ministerul Educației.

O nouă întâlnire de lucru va avea loc săptămâna viitoare, pe tema abrogării HG 863/2016.

Joomla SEF URLs by Artio