Noi cazuri de infectare a nou-născuților cu stafilococ auriu au fost raportate, în ultima perioadă. Cei trei bebeluși au venit pe lume la Maternitatea Giulești, unitatea sanitară care a mai fost implicată, în toamna anului trecut, într-un scandal identic care a culminat cu suspendarea temporară a internărilor în acest spital.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru, a anunțat că trei copii care s-au născut la Maternitatea Giuleşti au ajuns în unitatea sanitară în ultimele săptămâni, infectați cu stafilococ auriu. "Ultimul bebeluş a venit pe 4 mai. Trei în total până acum - doi dintre ei cu manifestări cutanate care au stat doar două-trei zile şi s-au externat şi cel care a fost adus pe 4 mai are şi probleme respiratorii, cu hemocultură pozitivă, adică stafilococ în sânge. Ulterior am aflat că s-au născut la Giuleşti. Unul la aproximativ o lună de la naştere, altul la cinci zile şi ultimul la două săptămâni de la naştere. Toţi stafilococ auriu. Nu au fost transferaţi, au venit de acasă", a precizat Raluca Alexandru,.

Marți, Ministerul Sănătății a cerut Direcției de Sănătate Publică București să verifice informația apărută la Spitalul de Obstetrică Ginecologie “Panait Sârbu” din Capitală, după ce la Spitalul de Urgență Copii "Grigore Alexandrescu" au fost internați doi copii infectați cu stafilococ auriu. Copiii au fost născuți în perioada martie-aprilie 2019 la Spitalul de Obstetrică Ginecologie "Panait Sârbu".

Conducerea Ministerului a anunțat că, în perioada 08.05-15.05.2019, inspectorii sanitari ai DSPMB însoțiți de  medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curăţenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale. În plus, DSPMB a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” să transmită, până la data de 07.05.2019, date referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul naşterii, diagnosticul la externare, data externării. Totodată au fost solicitate măsurile instituite în ceea ce priveşte investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii născuţi în perioada 25.03.2019-30.04.2019. Au fost solicitate spitalului rezultatele testelor efectuate în cadrul autocontrolului, în secţiile de neonatologie, obstetrică-ginecologie, bloc operator, sterilizare şi biberonerie precum şi rezultatele testării personalului privind portajul. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie «Prof. Dr. Panait Sârbu»,  a solicitat DSPMB date referitoare la copiii născuţi prin operaţie cezariană în intervalul 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infecţii stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

DSPMB a solicitat unităților sanitare publice şi private să comunice  dacă în unitatea respectivă  s-au prezentat/internat copii născuţi în perioada 25.03.2019-30.04.2019, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infecţiei stafilococice cu MRSA.

În toamna anului trecut, mai mulți bebeluși născuți la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu, verificările arătând că 11 angajați ai spitalului erau purtători. La momentul respectiv, s-a decis suspendarea temporară a internărilor.

Joomla SEF URLs by Artio