Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis, miercuri seară, un scurt mesaj, ca reacție la valul de eliberări de care au beneficiat persoane condamnate în dosare celebre. Acesta a spus că așteaptă explicații de la președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

"Aşteptam să vedem ce ne va spune preşedinta ÎCCJ despre suspendarea executării pedepselor pentru Udrea, Bica, Șova....etc...etc, suspendare dispusă de către instanţele de judecată în urma deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completelor de 5 judecători ?

PS: Sper să ne spună că procesele vor fi rejudecate cu respectarea legii;

Sper să «nu ne spună» că îşi dă demisia «de onoare!»", a scris Tudorel Toader într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Curtea Constituţională a admis, la începutul lunii noiembrie, o sesizare a premierului Viorica Dăncilă, constatând că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, și a dispus că Instanţa Supremă trebuie să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri. Până atunci, erau traşi la sorţi doar patru judecători din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, după caz, preşedintele sau vicepreşedintele Instanţei supreme, respectiv şeful Secţiei civile sau penale.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al ÎCCJ a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători. Ca urmare, instanţele de judecată au dispus ulterior, în baza deciziei CCR, suspendarea executării pedepselor în cazul mai multor inculpaţi condamnaţi definitiv, printre care foştii miniştri Dan Şova, Elena Udrea şi Constantin Niţă sau fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

"Eu nu aş vorbi de cuvântul eroare, că judecătorii, la nivelul acela, nu pot fi în eroare când citesc un text care spune limpede să tragă la sorţi aleatoriu. Deci eroarea este, după părerea mea, exclusă. După părerea mea, a fost o evidentă sfidare", declara Toader în urmă cu câteva zile.

Procedura folosită de Instanţa Supremă, declarată ulterior neconstituţională, are ca efect suspendarea executării pedepselor în multe dosare, multe dintre ele de notorietate. Au fost date, printre altele, decizii de suspendare a executării pedepselor pentru Elena Udrea, Alina Bica, Tudor Breazu, Horia Simu, Dan Şova, Rudel Obreja, Şerban Pop.

Joomla SEF URLs by Artio