Un caz halucinant a ieșit la iveală și bulversează sistemul sanitar. Un italian, fost valet de parcare, absolvent de opt clase, a reușit să efectueze intervenții în mai multe clinici private din România, pretinzând că este un excepțional chirurg.

 

Timp de aproape un an, din martie 2018, individul, care s-a recomandat drept Matthew Mode, ar fi operat în patru clinici din București. Potrivit Libertatea, acesta ar fi efectuat efectuat intervenții la Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza.

Individul, în vârstă de 38 de ani, a pretins că a studiat în SUA și că a lucrat în Marea Britanie, Spania, Italia și, acum, în România. Acesta susținea că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine și a reușit să intre în sala de operație doar în baza unui documet emis de DSP, fără avizul obligatoriu al Colegiului Medicilor.

Pretinsul chirurg ar fi stârnit suspiciuni încă de la prima intervenție, când asistentele medicale și-au dat seama că nu știe nici măcar să-și pună mănușile.

Potrivit Libertatea, îndată ce a fost descoperită escrocheria, clinicile s-a fi străduit să șteargă orice legătură cu italianul, dar fără a-și informa pacienții cu privire la cele întâmplate. Nici Ministerul Sănătății nu a făcut public cazul.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a avut primă intervenție pe acest subiect marți dimineață: Am aflat din presă despre caz. Nu a adus toate documentele. Ministerul Sănătății a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal. A avut o împuternicire. Și pentru că nu avea toate documentele nu a primit avizul, adică echivalarea diplomei. Sunt și alte țări care s-au confruntat cu astfel de probleme. Și sistemul public și sistemul privat trebuie să aibă aceleași reguli. Da, a operat în clinici privite cu o parafă. Dar parafa nu este de ajuns. Documentele pe care trebuie să le prezinți la angajare sunt identice. Nu cunosc câți pacienți, nu cunosc. Am cerut toate datele. Cei care l-au angajat, l-au angajat ilegal. Dar și aici va trebui să vedem”.

Colegiul Medicilor a sesizat Parchetul, cu privire la acest caz. "Colegiul Medicilor din România reafirmă faptul că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul țării noastre. Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca POLITI MATTEO și MATHEW MODE nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România și de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume. Remarcăm vigilența Colegiului Medicilor din București și susținem demersurile legale demarate. CMB s-a autosesizat cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic și a sesizat organele de urmărire penală. Una dintre condițiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obținerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România", au răspuns reprezentanții CMR, în urma investigației publicate de Libertatea și care poate fi citită integral AICI.

Matthew Mode s-ar numi, de fapt, Matteo Politi. Originar din Veneția, acesta ar avea numai opt clase, iar ultima sa meserie documentată ar fi aceea de valet de parcare, omul care ia cheile și aduce mașina, înainte de a intra în istoria medicinei. În 2011, Matteo Politi a primit o sentință de un an și jumătate în Italia, cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că e medic profitând că avea același nume de familie cu al lui Luigi Vincenzo Politi, un cardiolog cu o reputație bună din Modena, mai scrie Libertatea.

Foto: libertatea.ro

Joomla SEF URLs by Artio