Vești proaste de la meteorologi, înaintea vacanței de Sf. Maria

Category: Știri naționale Created: Friday, 11 August 2017 13:38

Administrația Națională de Meteorologie emite alerte după alerte. Dacă prima parte a weekend-ului va fi marcată de temperaturi caniculare, în mai multe regiuni, de duminică își fac apariția și furtunile.

În cursul zilei de sâmbătă (12 august) valul de căldură va persista în zonele joase de relief din sudul, centrul și estul teritoriului, unde pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unităţi, anunță ANM. În județele Mehedinți și Dolj se menține cod portocaliu, deoarece disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 38...39 de grade. Și pentru Muntenia, nordul și estul Olteniei, sudul Banatului și în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei a fost emis cod galben, valabil mâine. Aici, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade.
Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (12 august) instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină, avertizează ANM. Meteorologii au emis un nou cod portocaliu, pentru Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, precum și în zona de munte a județelor Cluj, Alba și Gorj, unde îndeosebi pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (12/13 august) în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 50...60 l/mp și izolat 80...90 l/mp.
Și în Maramureş, nordul Crișanei, vestul Transilvaniei și în sudul și estul Olteniei, cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.
În după-amiaza zilei de duminică (13 august) și la începutul nopții de duminică spre luni (13/14 august), manifestări specifice instabilității atmosferice vor apărea și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse, spun meteorologii.
Nu vor scăpa de caniculă, însă, județele din Muntenia, Sobrogea și Moldova, unde disconfortul termic va fi ridicat și se vor mai înregistra temperaturi maxime în jurul valorii de 35 de grade.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.