Victor Ponta, noul Secretar General al Guvernului. Grindeanu, interimar la Interne, Jianu - vicepremier și interimar la Ministerul Dezvoltării

Category: Știri naționale Created: Friday, 16 June 2017 21:54

Premierul Sorin Grindeanu a luat, vineri, o primă rundă de decizii importante, inclusiv numirea anunțată pe surse, încă de joi, a lui Victor Ponta, dar și trimiterea la Cotroceni a două dintre demisiile din Cabinetul său.

Într-un comunicat al Executivului se arată că "premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administrația Prezidențială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne și de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Au fost trimise și propunerile de numire, ca interimari, a domnului Augustin Jianu în funcţia de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, și a domnului Sorin Grindeanu în funcția de ministru al Afacerilor Interne".
De asemenea, pe aceeași cale a fost anunțată demiterea lui Mihai Busuioc din funcția de Secretar General al Guvernului și numirea domnului Victor Ponta în această funcție. "Deciziile au fost publicate în Monitorul Oficial, după ce au fost contrasemnate de domnul secretar de stat Alexandru Mihai Ghigiu, în urma refuzului repetat și nemotivat al domnului Mihai Busuioc și al doamnei Andreea Lambru de a semna deciziile prim-ministrului României", mai precizează sursa citată.
"Având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligația de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevăzută de prevederile art. IX din OUG 17/2009 privind stabilirea unor măsuri pentru aparatul de lucru al Guvernului, cu modificări prin Legea nr. 198/2013, constatat conform Adresei înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, precum și absența acestuia din cadrul instituției. (...) Începând cu data intrării în vigoare a prezenţei decizii, domnul Alexandru-Mihai Ghigiu, secretar de stat, exercită atribuțiile secretarului general al Guvernului, pentru asigurarea conducerii instituției, până la eliberarea, respectiv numirea conducătorului Secretariatului General al Guvernului, în condițiile legii", precizează prima decizia publicată în Monitorul Oficial care a precedat prin care Victor Ponta a ajuns secretarul general al Guvernului. Această soluție, la blocajul creat de refuzul lui Busuioc de a semna deciziile lui Grindeanu, este deja contestată, iar social-democrații ar putea ajunge cu ea în Contencios.
În altă ordinea de idei, Victor Ponta a ținut deja o conferință, în noua calitate, la Palatul Victoria, subliniind că, orice ar fi, Guvernul nu se poate închide, pur și simplu, iar prim-ministrul Sorin Grindeanu trebuie să-l mențină pe linia de plutire. "Am acceptat funcţia şi mă consider onorat să lucrez cu dl Grindeanu. Sunt cu atât mai mulţumit cu cât în ultimele trei zile a trecut un test mafiot aproape: ameninţări personale, aşa zise dezvăluiri personale sau tentative de mituire cu funcţii bănoase. Faptul că a trecut acest test a fost motivul determinant pentru care am acceptat această funcţie. Din această seară ne-am apucat de treaba şi la guvernul României nu se stinge lumina", a spus Ponta, încrezător că mulți parlamentari PSD nu vor vota moțiunea.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.