Vineri, pe 12 aprilie, în 82 de locații din București și din județe, inclusiv în Prahova, va avea loc bursa generală a locurilor de muncă, primul eveniment de acest fel organizat după intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii privind venitul minim garantat. Prin urmare, cel puțin teoretic, zeci de mii de beneficiari ai acestui tip de ajutor social riscă să rămână fără banii de la stat dacă mâine nu se prezintă la întâlnirea cu angajatorii.

Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social, a informat ANOFM încă din luna octombrie a anului trecut, când au intrat în vigoare modificările aduse Legi venitului minim garantat.

"În această situaţie, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social", mai precizau, la vremea respectivă, reprezentanții ANOFM.

Potrivit cifrelor publicate de Agenție, cel puțin 33.000 de locuri de muncă vacante vor fi oferite de angajatori participanților la bursa de mâine.

Numai din Prahova sunt așteptați, conform evidențelor Agenției de Plăți și Inspecție Socială, în jur de 4.000 de beneficiari ai venitului minim garantat.

În județ, bursa locurilor de muncă va avea loc simultan, la Ploiești și Câmpina.

Legea nr. 416/2001 privind acordarea venitului minim garantat, modificată anul trecut, prevede că persoanele apte de muncă care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii. Prin persoană aptă de muncă, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se înţelege persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare; nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege; are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

Joomla SEF URLs by Artio